Bănci și Asigurări

Vasile Ifrim: de la Romexterra la CEC

15.10.2004, 00:00 286

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si-a definitivat noua conducere odata cu numirea celui de-al patrulea vicepresedinte. Este vorba de Vasile Ifrim, fostul presedinte al Romexterra Bank.
Misiunea conducerii actuale a CEC este de a pregati banca pentru privatizare. "Nu va fi vorba de o cosmetizare a CEC, ci de foarte multa munca," spune Ifrim. El a adaugat ca CEC-ul va trebui sa se comporte de acum ca o banca comerciala si sa isi promoveze produsele bancare de o maniera comerciala. "Pana acum s-au multumit sa afiseze ca depozitele sunt garantate de stat si atat. Va trebui sa intram in competitie cu bancile comerciale pentru ca nici acestea nu stau degeaba," spune Ifrim.
El a demisionat in luna mai a acestui an din functia de presedinte al Romexterra invocand motive de sanatate. "Am demisionat din functia de presedinte al bancii din motive de sanatate, pentru ca medicul mi-a recomandat sa evit situatiile de stress," spunea el in luna mai. Inainte de a fi presedinte la Romexterra Ifrim a mai ocupat si functia de vicepresedinte la Banca Agricola.
La CEC Ifrim va coordona o pate din cele peste 1.400 de agentii teritoriale ale bancii si va fi responsabil de integrarea intre trezorerie si departamentul de contabilitate. "Din pacate trezoreria gestioneaza in prezent aproximativ 80% din resursele CEC. Cred ca ar trebui sa ajungem la un procent de 30-40% pentru ca restul trebuie plasati in economia reala," a comentat ieri Ifrim.
Conducerea CEC a fost schimbata la inceputul lunii august, cand Enache Jiru a fost numit in functia de presedinte al CEC, in locul lui Constantin Teculescu. Jiru a renuntat atunci la functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, coordonator al activitatilor aferente managementului datoriei publice si Trezoreriei Statului. Ceilalti trei vicepresedinti ai CEC sint Gheorghe Oana, Ion Ilie si Petre Terzi.
Comisia de privatizarea CEC a inceput recent negocierile pentru atribuirea contractului de consultanta la privatizarea cu banca de Investitii JP Morgan. Contractul va fi atribuit dupa finalizarea negocierilor, iar, in cazul in care aceste esueaza, comisia va incepe discutiile cu urmatoarea banca plasata dupa oferta financiara. Pentru preluarea contractului de consultanta au mai depus oferte Citigroup Global Markets si Credit Suisse First Boston.
Consultantul va elabora strategia de vanzare a CEC, avand ca termen luna februarie 2005. Cel tarziu la sfarsitul lunii martie 2005, Guvernul va aproba strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele anului viitor. Banca ocupa in prezent locul patru in topul institutiilor de credit, cu o cota de piata de 6,37% dupa volumul activelor detinute. Banc Post, a cincea banca din sistem, si-a anuntat recent intentia de a ajunge intre primii trei jucatori.
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut dupa primele noua luni trimestre un profit brut de 699,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), in crestere cu 60% in lei fata de perioada similara a anului trecut. Comparativ cu luna august 2004, profitul brut al bancii a inregistrat o crestere de 10% in lei. Activele totale detinute de banca insumau la sfarsitul lunii septembrie 48.098 de miliarde de lei (1,2 miliarde de euro).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO