Bănci și Asigurări

Verida Credit ia 30 mil $ de la americanii de la OPIC

13.09.2009, 15:40 83

Verida Credit, companie de credite ipotecare lansata pe piata lamijlocul anului trecut si controlata de Royal Bank of Scotland, OldLane (fond de investitii al americanilor de la Citi) si RubikonPartners (banca specializata in finantari corporate - merchantbank), a primit o finantare in valoare de 30 de milioane de dolaride la Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agentie deinvestitii a guvernului american.

"Este vorba de o finantare pe termen lung care ne va permite saacordam credite ipotecare in dolari pe 25-30 de ani cu dobandafixa. Sper ca este prima din mai multe transe", a declarat pentruZF Dorian Klein, presedintele Verida Credit. Klein este actionar incadrul Rubikon Partners, dar detine si direct actiuni la VeridaCredit. Compania nu a facut niciodata publica structura detaliata aactionariatului.

Verida a fost infiintata in vara anului trecut, atunci candpiata imobiliara inca nu dadea semne ca se va prabusi, dar inprezent cererea de imprumuturi ipotecare s-a redus foarte mult.

Klein afirma insa ca planul companiei este sa continuedezvoltarea pe piata locala si ca nu se pune problema incetariioperatiunilor.

"Planul nostru este sa fim foarte activi, credem in viitorulpietei ipotecare si in economia Romaniei, care este mai echilibratadecat cea a altor tari din regiune. Daca ne uitam la pondereacreditelor ipotecare in PIB in tarile din Europa de Vest, cel maimic nivel este de 50%, iar media este de 75%. In Romania crediteleipotecare reprezinta 3-4% din PIB, exista un potential mare decrestere."

El sustine ca in urmatorii 10-15 ani imprumuturile ipotecare vorputea ajunge sa reprezinte 25% din PIB in Romania.

Klein nu a precizat care este soldul creditelor acordate decompanie de la lansare pana in prezent.

Verida are in prezent aproape 50 de angajati si doua agentii,una la Iasi si una in Bucuresti. Directorul general al companieieste Carmen Retegan, care in trecut a condus Domenia Credit,companie de credite ipotecare a americanilor de la GE Money.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO