Bănci și Asigurări

Verida: Dam credite de 100 mil. euro pana la sfarsitul anului viitor

07.07.2008, 19:15 22

Verida Credit, cel mai nou jucator din piata creditelor ipotecare, infiintat de fondurile de investitii americane Old Lane si Rubikon Partners, si-a inceput saptamana trecuta activitatea, planul companiei fiind sa acorde imprumuturi de 100 de milioane de euro pana la sfarsitul lui 2009.
"In 2011 vom ajunge la credite ipotecare de 200 de milioane de euro pe an. Cresterea acestei piete va incetini anul acesta fata de 2007, dar va fi mai mare decat cea a creditului de consum", afirma Dorian Klein, presedintele Verida Credit. Klein, impreuna cu alti cativa membri ai managementului companiei, detine un pachet minoritar de actiuni in cadrul Verida.
Presedintele Verida estimeaza ca anul acesta ritmul de crestere a creditelor ipotecare va cobori la 50-60%, dupa ce anul trecut a fost de peste 70%, iar soldul a ajuns la aproape 4 miliarde de euro.
"Asa se intampla, de obicei, in cazul economiilor in curs de dezvoltare. La inceput cresc creditele de consum, iar cand cresterea acestora incetineste, incep sa se dezvolte creditele ipotecare", considera Klein.
Creditele ipotecare au fost insa depasite anul trecut de cele de consum cu ipoteca, care au reprezentat 22% din imprumuturile contractate de populatie. Aceste credite pentru locuinte deghizate in imprumuturi pentru consum au urcat cu circa 140% anul trecut, pana la 4,5 miliarde de euro.
Verida Credit a intrat in competitie atat cu bancile, pe nisa creditelor ipotecare, cat si cu cele cateva companii din piata specializate pe acest segment, cum ar fi Domenia Credit sau Imofinance.
"Datorita competitiei si a echilibrarii cererii cu oferta de locuinte, dobanzile din piata vor cobori in anii urmatori", considera Klein. El spune ca in Romania dobanzile sunt inca la niveluri atractive, chiar daca ultimele miscari ale BNR si ale Bancii Centrale Europene le vor duce mai sus. "In Turcia, de exemplu, dobanzile sunt in jur de 20%, dar piata creditelor ipotecare creste rapid".
Inainte de a prelua conducerea Verida, Klein a lucrat timp de 25 de ani in domeniul bancar, printre functiile ocupate fiind cea de European Head of Principal and Structured Finance la banca Merrill Lynch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO