Eveniment

Cea mai nouă lege dă bătăi de cap şoferilor: Maşinile care nu sunt radiate trebuie să aibă asigurarea RCA plătită, indiferent dacă proprietarii nu vor să o mai conducă niciodată

Cea mai nouă lege dă bătăi de cap şoferilor:...
15.09.2018, 00:02 5073

Atât timp cât autvehiculele au numere de înmatriculare, proprietarii sunt obligaţi să plătească asigurarea RCA, indiferent dacă mai conduc maşina pe drumurile publice sau nu, potrivit unei decizii luate de judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

„(...) încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru şi poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenţionează să-l conducă”, se arată într-un comunicat de presă trimis de CJUE.

În caz contrar, cei care nu respectă noua decizie riscă o amendă care se încadrează între 1.000 – 2.000 de lei, dar şi ridicarea certificatului de înmatriculare al maşinii.

Decizia judecătorilor din cadrul CJUE a fost dată în cursul zilei de marţi (04.09.2018 – n.red.) şi stabileşte faptul că orice vehicul care este funcţional trebuie să aibă asigurare RCA.

În România, Legea nr. 132/2017 îi obligă pe proprietarii de autovehicule să plătească asigurarea RCA indiferent dacă mai conduc maşina pe drumurile publice sau nu.

„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)”, se arată în textul de lege.

De asemenea, în ghidul Autorităţii de Supaveghere Financiară scrie că „proprietarul unui vehicul trebuie să deţină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”.  

Totuşi, proprietarii de automobile pot cere suspendarea asigurării atunci când autovehiculul nu mai poate fi condus din punct de vedere legal. Însă, cei care apelează la acest lucru va trebui să predea autorităţilor plăcuţele de înmatriculare ale maşinii.

Deciziile date de judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene se aplică în toate ţările membre UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO