Bănci și Asigurări

Victor Andrei va prelua conducerea operaţiunilor de piaţă din BNR şi preşedinţia asociaţiei dealerilor

Autor: Razvan Voican

30.05.2012, 00:06 1074

Victor Andrei, numit de câteva luni în funcţia de director adjunct al Direcţiei operaţiuni de piaţă din BNR, ar urma să fie promovat ca director plin în locul lui Şerban Matei care va pleca la Washington pe postul de reprezentant al României la FMI, afirmă surse bancare.

În acelaşi timp, Andrei este propus de consiliul director al asociaţiei profesionale a dealerilor ACI România pentru un mandat de trei ani ca preşedinte al acestei organizaţii, poziţie deţinută tot de Şerban Matei începând din 2009, când încă era director adjunct la operaţiunile de piaţă ale BNR.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al ACI România vor avea loc joi, 31 mai, în cadrul adunării generale anuale. De regulă, propunerea consiliului director are câştig de cauză.

Invitat special la eveniment va fi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care este şi membru de onoare al asociaţiei dealerilor. De asemenea, a fost invitat să susţină o alocuţiune Cristian Sporiş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria. Sporiş este şeful comisiei de profesionalism din ACI România, având un mandat care expiră anul viitor. Din actualul consiliu director al asociaţiei numai mandatul lui Şerban Matei ajunge la final anul acesta.

AGA de joi va fi găzduită de centrul de pregătire al BNR din Dr. Staicovici şi va fi urmată de recepţia anuală a asociaţiei, care va avea loc la Clubul BNR.

Victor Andrei a mai fost preşedintele ACI România în perioada 2005 - 2007, el renunţând la această poziţie după ce a părăsit Citibank România, unde deţinuse un post de vicepreşe­dinte pe trezorerie.

A revenit de anul trecut în BNR - acolo unde şi-a început cariera bancară în 1992, mai întâi în zona de IT, iar apoi ca dealer. Din vara lui 2011 Andrei a fost consilier în direc­ţia operaţiuni de piaţă, iar în februarie anul acesta a devenit director adjunct.

Prin Direcţia operaţiuni de piaţă BNR face injecţiile săptămânale de lichiditate de pe piaţa interbancară prin operaţiuni repo, autorizează accesul băncilor la facilitatea de credit pe o zi, poate modera fluctuaţiile cursului de schimb leu/euro, se ocupă de plasamentele BNR în cadrul activităţii de management al rezervelor valutare şi administrează licitaţiile de titluri de stat ale Ministerului Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO