Bănci și Asigurări

Vienna Insurance pregateste o noua achizitie

18.07.2007, 18:46 24

Grupul austriac Vienna Insurance, care detine pe piata locala companiile Omniasig, Unita, Agras si Omniasig Life, intentioneaza sa mai cumpere pana la sfarsitul acestui an o societate de asigurari, potrivit presedintelui Omniasig, Constantin Toma.
"Vienna Insurance doreste sa-si mentina pozitia de top ca grup si pentru asta va face tot ceea ce este posibil, atat prin crestere organica, dar, in egala masura, daca vor fi oportunitati de achizitii, suntem interesati. Exista in acest moment o companie la care ne uitam", afirma Constantin Toma.
El nu a precizat numele acestei companii, spunand doar ca grupul este interesat de societati mari. In top 10, potentialele tinte de achizitii ale grupului sunt Asirom, Asiban, BCR Asigurari sau BT Asigurari.
Dintre acestea, oficial de vazare este doar Asiban. Trei din cele patru banci care detin cate 25% din actiunile companiei: BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania, au anuntat ca vor sa isi vanda participatiile, in timp ce a patra banca, CEC, inca analizeaza ce va face cu actiunile sale.
Despre Asirom, actionarul majoritar al societatii, omul de afaceri Ioan Niculae, a afirmat recent ca a primit mai multe oferte de cumparare, printre acestea fiind si una de la Vienna Insurance. Niculae spune insa ca nu va vinde compania in urmatorii 2-3 ani.
Despre BCR Asigurari s-a speculat ca ar putea fi vanduta austriecilor de la Vienna Insurance dupa ce grupul BCR a fost preluat de Erste, iar surse din piata spun ca si proprietarii BT Asigurari cauta cumparatori, iar acum analizeaza mai mult de cinci oferte.
"Inca mai facem niste investigatii cu privire la niste portofolii, dar as vrea sa vorbesc despre o achizitie din semestrul doi al anului, sau cel tarziu in 2008", sustine presedintele Omniasig. Compania controleaza direct sau indirect toate societatile detinute de austrieci pe piata locala. Astfel, Vienna Insurance a transferat recent Omniasig 55% din actiunile societatii Unita, care, la radul ei, controleaza compania de asigurari agricole Agras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO