Bănci și Asigurări

Vienna Insurance taie 7 mil. euro pe an din costuri cu un plan de sinergii

10.04.2008, 17:04 21

Grupul austriac Vienna Insurance lucreaza in prezent la un plan pentru crearea unor sinergii intre cinci din cele sapte companii pe care le detine pe piata locala, care sa duca la o reducere a costurilor cu 7 milioane de euro pe an.
In acest proiect au fost cuprinse companiile Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras si Asirom, celelate doua companii ale grupului fiind BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, cumparate recent de la grupul Erste Bank.
Implementarea proiectului a inceput in septembrie 2007 si va fi incheiata in septembrie 2010.
"Planul este foarte sofisticat si se refera la utilizarea comuna a unor departamente cum ar fi cel de daune, IT, achizitii administrative sau contabilitate si va duce la economii de cel putin sapte milioane de euro pe an", a declarat pentru ZF Constantin Toma, presedintele Omniasig, al doilea jucator din piata asigurarilor si cea mai mare companie dintre cele detinute de Vienna Insurance in Romania.
Planul a fost implementat deja la nivelul achizitiilor administrative, iar acum se desfasoara proiecte pilot si pentru crearea unor sinergii in departamentele de daune ale companiilor austriecilor.
Managerul acestui proiect este un fost membru in Consiliul de Administratie al fostei fabrici de automobile Daewoo Craiova, Choi Scott. Implementarea acestui plan de sinergii a fost determinata de strategia Vienna Insurance care se bazeaza pe multibranding si exclude fuziunile dintre companiile pe care le controleaza.
Vienna Insurance a intrat pe piata locala la inceputul anului 2001, cand a devenit actionarul majoritar al Unita, in prezent un jucator din top zece. In 2002, austriecii au preluat Agras, prima companie specializata pe asigurari agricole de pe piata locala, iar in 2005 au cumparat Omniasig.
La mijlocul anului trecut Vienna Insurance a preluat o alta companie din top 10, Asirom, de la omul de afaceri Ioan Niculae. Recent, austriecii au anuntat achizitia BCR Asigurari si a BCR Asigurari de Viata de la Erste Bank, iar in urma acestei miscari cota lor de piata a ajuns la aproape 37%.
In prezent, Vienna Insurance este primul grup de pe piata asigurarilor, la mare distanta de Allianz, care detine 17% din piata prin intermediul Allianz-Tiriac. Al treilea jucator din asigurari este grupul francez Groupama, care are in portofoliu BT Asigurari, OTP Garancia si Asiban.
Companiile detinute de Vienna Insurance pe piata romaneasca, inclusiv divizia de asigurari a grupului BCR, au ajuns la subscrieri de circa 793 de milioane de euro in 2007, fata de 237 de milioane de euro in 2006, cand austriecii nu detineau Asirom si cei doi asiguratori ai BCR.
Profitul brut cumulat obtinut de companiile grupului (exceptand Asirom si divizia de asigurari a BCR) a fost de 4,56 milioane de euro in 2007, fata de 2,75 milioane de euro in anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO