Bănci și Asigurări

Vizita FMI nu clinteste cursul

14.12.2009, 23:04 19

Euro a inghetat ieri in intervalul 4,24-4,25 lei pe piatavalutara de la Bucuresti, jucatorii asteptand concluziile viziteineasteptate a Fondului Monetar International (FMI), dar sieventuala incheiere a crizei de pe scena politica.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2496 lei pentru un euro, cu0,19 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat in schimb2,45 lei, urcand la 2,9019 lei.

"Piata a fost foarte linistita si cotatiile au ramas practicnemiscate", comenteaza un dealer. De altfel, dealerii se asteaptaca euro sa ramana aproape de nivelurile actuale cel putin pana lasfarsitul anului, in conditiile in care nu sunt asteptateevenimente importante.

Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termenefoarte scurte au oscilat intre 10% si 11% pe an, indicand o usoaraseceta de lichiditati.

Analistii considera ca presupusele interventii discrete derulatede BNR pe piata valutara au dus la scaderea cantitatii de lei.

Pe de alta parte, in conditiile in care Ministerul de Finanteare de facut plati importante pe final de an, o cantitateimportanta de lei ar trebui sa se reintoarca in piata.

Finantele au imprumutat luna trecuta 2,2 miliarde de euro de labancile locale prin vanzarea de obligatiuni in euro. Sumeleobtinute sunt schimbate in lei la BNR, iar lichiditatile suntutilizate pentru realizarea platilor.

BNR nu a organizat ieri operatiuni pe piata monetara pentrureglarea nivelului lichiditatii. Ultima operatiune de refinantaredateaza din 26 octombrie, cand BNR a imprumutat bancilor 9,7 mld.lei pentru o saptamana. Pe de alta parte, pe piata au circulatconstant speculatii privind posibilitatea ca BNR sa derulezeoperatiuni de refinantare cu anumite banci, pe baze bilaterale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO