Bănci și Asigurări

WSJ: Alpha Bank a respins propunerea de preluare făcută de NBG; oferta ar putea fi îmbunătăţită

WSJ: Alpha Bank a respins propunerea de preluare făcută de NBG; oferta ar putea fi îmbunătăţită

Autor: Bogdan Cojocaru

20.02.2011, 13:42 51

Instituţia de credit elenă Alpha Bank a respins oferta depreluare făcută de National Bank of Greece (NBG), însă aceasta arputea fi îmbunătăţită, dar nu la nivelul cerut de Alpha, potrivitunor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal(WSJ).

NBG a anunţat vineri o ofertă pentru preluarea Alpha Bank sub formaunui schimb de acţiuni. Acţionarii Alpha ar fi urmat să primeascăopt noi titluri NBG pentru fiecare 11 acţiuni proprii.
Board-ul Alpha a respins în unanimitate oferta. Banca motiveazădecizia prin incertitudinile prezente în mediul economic şicaracterizează termenii afacerii ca fiind nefavorabiliacţionarilor.

Respingerea propunerii este considerată de analişti ca o manevrăpentru forţarea unei oferte mai bune.

"Alpha cere un beneficiu de 50%, de aproape două ori mai mare decâtcel prevăzut de ofertă, condiţie nemaiîntâlnită în Europa", audeclarat sursele.

Unii analişti apreciază că Alpha va trebui în curând să strângăcapital suplimentar de peste un miliard de euro de pe pieţe, dupăce ale bănci au recurs la măsuri asemănătoare. O preluare de cătreNBG, care prezintă o situaţie financiară mai solidă, ar reducenevoia băncii de capital nou.

"O astfel de afacere a fost luată în considerare de patru ori înultimii zece ani deoarece ambele instituţii de credit au o culturăa conservatorismului, iar din punct de vedere al afacerilor, opreluare ar avea sens deoarece băncile au reţele complementare", adeclarat o sursă apropiată celor două companii.

Guvernul elen şi banca centrală au îndemnat băncile locale sărecurgă la fuziuni pentru a se consolida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO