Bănci și Asigurări

National Bank of Greece a făcut o ofertă de preluare a Alpha Bank. Dacă ar fi achiziţionată, în România s-ar forma a treia bancă ca mărime de pe piaţă

National Bank of Greece a făcut o ofertă de preluare a Alpha Bank. Dacă ar fi achiziţionată, în România s-ar forma a treia bancă ca mărime de pe piaţă

Autor: Dumitrescu Anca

18.02.2011, 18:28 88

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare instituţie de creditdin Grecia, a lansat o ofertă de preluare a Alpha Bank, a treia camărime din ţara respectivă, printr-o tranzacţie sub formă deacţiuni, informează MediafaxBusiness.

Potrivit propunerii, acţionarii Alpha ar urma să primească optnoi acţiuni NBG pentru fiecare 11 acţiuni Alpha. Oferta corespundeunei rate de schimb de 0,727 acţiuni NBG pentru o acţiune Alpha,potrivit unui comunicat al NBG transmis bursei din Atena.

Ce schimbări a produs aldoilea an de recesiune în ierarhiabăncilor

Oferta este cu 23,4% peste preţul înregistrat de acţiunile Alphala închiderea tranzacţiilor de joi, ziua anterioară propunerii.

În baza acestei ratei de schimb, acţionarii NBG vor deţine 71%din noul grup, cei ai Alpha Bank 29%, în timp ce participaţiadirectă a statului elen va fi de 0,9%, iar a fondul public depensii 12%.

Grupul va beneficia de îmbunătăţirea diversificării veniturilor,o volatilitate mai scăzută a profitului şi un potenţialsemnificativ de economii, prin combinarea reţelelor.

Banca se va situa totodată pe o poziţie favorabilă pentru aprofita de perspectivele de dezvoltare din regiune, unde esteaşteptată în curând redresarea economică.

Banca va fi una dintre cele mai bine capitalizate instituţiielene din Europa şi cu cea mai bună rată de adecvare a capitaluluiîn Grecia.

În România, Alpha Bank este a şasea bancă ca mărime, cu o cotăde piaţă după active de 6,24%, în timp ce Banca Românească,deţinută de NBG este a 12-a bancă după active, cota de piaţăridicându-se la 2,24%. O unire a celor două bănci ar duce laformarea unei bănci cu o cotă de piaţă de 8,4%, aceasta intrândastfel pe locul trei în topul băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO