Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2021, ziua 2. BNR poate amâna majorarea dobânzii-cheie până la începutul lui 2022, iar cursul leu/euro va fi pe o tendinţă de depreciere, însă fără mişcări bruşte

ZF Bankers Summit 2021, ziua 2. BNR poate amâna...

♦ Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen: Aşteptările noastre sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere a dobânzilor în 2022, dar totul depinde de mediul extern, de ce fac alte  bănci centrale ♦ Valentin Popovici, director pieţe financiare la BCR: Deprecierea leului o să continue, dar nu la nivelul volatilităţii altor monede din zone. ♦ Marius Stoica, director Pieţe financiare la BRD: Din punct de vedere al încrederii investitorilor, nerezidenţii îşi menţin investiţiile în titluri de stat româneşti.

BNR a diminuat dobânda-cheie până la minimul istoric de 1,25%, în contextul pan­de­miei de COVID-19, stimu­lând creditarea şi finanţarea eco­nomiei, însă în perspectivă este aştep­tată creşterea dobânzilor, unii analişti pre­zenţi la ZF Bankers Summit 2021 susţinând că majorarea va putea să fie amânată până la începutul anului 2022, în funcţie de evo­luţia inflaţiei şi de deciziile altor bănci cen­trale mari şi din regiune.

„Aşteptările noastre sunt ca BNR să în­ceapă ciclul de creştere a dobânzilor la înce­putul anului 2022, în primul trimestru, dar totul depinde de mediul extern. Anticipăm trei creşteri de dobândă în 2022. Dacă băn­cile centrale mari vor normaliza mai devre­me dobânzile, şi în acelaşi timp şi cele din regiune vor face acelaşi lucru, probabil că BNR va amâna acest moment de creştere a do­bânzilor cât se poate de mult, dar ele­men­tul crucial ţine de inflaţie şi de ce fac ce­le­lalte bănci centrale. Mă îndoiesc că BNR va putea menţine dobân­zile mici dacă ce­lelalte bănci centrale vor creşte dobânzile mai repede“, a declarat Ionuţ Dumitru, eco­no­mistul-şef al Raiffeisen Bank.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb el susţine că nu vom vedea o miş­care  bruscă, ci probabil vom asista la o de­pre­ciere uşoară în anii următori,  tendinţa fiind de depreciere.

Şi Valentin Popovici, director executiv pieţe financiare la BCR, consideră că deprecierea leului o să continue dar nu la nivelul volatilităţii altor monede din zonă. „În următoarea perioadă, banca centrală spunea că îşi doreşte o stabilitate a cursului de schimb, iar deprecierea este legată de diferenţialul de inflaţie dintre România şi zona euro, care se reflectă în evoluţia cursului de schimb“, a spus Popovici.

Din punctul de vedere al încrederii investitorilor, nerezidenţii îşi menţin inves­tiţiile în titluri de stat româneşt, după cum a spus Marius Stoica, director pieţe finan­ciare la BRD.

Conferinţa ZF Bankers Summit 2021 a fost organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Mastercard, Visa, CEC Bank, ING, First Bank, Deloitte, Reff şi Asociaţii, Trans Sped, Intesa Sanpaolo Bank, Orange Money, NNDKP, Filip & Company, Garanti BBVA, Citi România, PwC şi FNGCIMM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO