Burse - Fonduri mutuale

20 de fonduri straine joaca 1,1 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti

20 de fonduri straine joaca 1,1 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti

Click pentru imaginea marita

09.10.2007, 18:47 15

20 dintre cele mai mari fonduri care activeaza pe Bursa de la Bucuresti au ajuns la sfarsitul lunii august sa detina actiuni romanesti de circa 1,1 mld. euro, dublu fata de sfarsitul anului trecut.
Cresterea se datoreaza atat evolutiei pozitive a actiunilor listate, dar si investitiilor noi realizate de fonduri. Plasamentele fondurilor straine reprezinta circa 3% din capitalizarea totala a pietei romanesti la finele lunii august, care se ridica la circa 33 mld. euro.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus un val consistent de investitii straine pe Bursa de la Bucuresti in acest an, unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume indreptandu-si atentia catre piata romaneasca.
Includerea actiunilor romanesti in indicii regionali si globali calculati de Morgan Stanley sau Dow Jones au determinat intrarea pe piata romaneasca a unor importante fonduri de investitii care-si alcatuiesc portofoliile pe baza acestor indici.
Printre numele mari intrate pe piata in acest an se numara JPMorgan, care avea la finele lunii august investitii de peste 20 mil. euro prin intermediul a doua fonduri, Morgan Stanley, cu investitii de 2,6 mil. euro, si Credit Suisse, cu plasamente de 1,3 mil. euro. Aceste fonduri, care au o prezenta la nivel regional, au deocamdata o expunere redusa pe piata romaneasca ca pondere in activele nete pe care le detine, de ordinul miliardelor de euro.
Fondurile straine cu cele mai mari investitii pe Bursa sunt prezente pe piata de cel putin un an, dar si-au majorat semnificativ detinerile de la inceputul anului.
Numarul fondurilor straine care activeaza pe Bursa aproape s-a dublat in acest an, avand in vedere ca numarul conturilor de cumparare ale persoanelor juridice straine a crescut de la circa 100 anul trecut la 187 in luna august. Investitiile straine nete au fost in primele opt luni de aproape 540 mil. euro fata de circa 220 mil. euro in 2006.
Printre fondurile care si-au crescut semnificativ investitiile pe Bursa de la Bucuresti in acest an se numara Julius Baer (SUA), East Capital (Suedia) si MEI (Olanda), toate cele trei fonduri avand investitii de peste 100 mil. euro la sfarsitul lunii august. Fondurile nordice si cele elvetiene se numara si ele printre cele mai active de pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO