Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB s-au opus din nou înfiinţării contrapărţii centrale prin neprezentare

Foto Octav Ganea

Autor: Adrian Cojocar, Stefan Musgociu

30.06.2013, 19:56 422

Acţionarii Bursei din Bucureşti (BVB) nu s-au strâns nici vineri în numărul necesar pentru a se desfăşura adunarea generală în cadrul căreia aceştia trebuia să decidă înfiinţarea unei contrapărţi centrale. Potrivit normelor de la nivel european, până în luna noiembrie contrapărţile centrale trebuie să aibă un capital de minimum 7,5 milioane euro pentru pieţele de derivate.

Unii acţionari contestă utilitatea unei contrapărţi pentru Bursa de la Bucureşti, având în vedere că rulajele de pe piaţa derivatelor sunt foarte reduse, iar contribuţia financiară pentru înfiinţarea contrapărţii centrale ar fi prea mare pentru un segment atât de mic din afacerile Bursei.

Acţionarii bursei au mai folosit metoda neprezentării la AGA şi în aprilie când fostul director general al BVB Victor Cionga a propus finanţarea unei contrapărţi centrale şi a încercat să schimbe planul tarifar al BVB prin impunerea unui comision lunar care îi avantaja pe marii brokeri. Propunerile au căzut atunci ca şi acum din lipsă de cvorum.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova şi unul dintre principalii acţionari ai Sibex şi ai Bursei din Bucureşti, spune că a solicitat şi implicarea austriecilor de la Erste Group (care deţine 5% din acţiunile BVB) în problema contrapărţii centrale şi că implicarea BNR este lăudabilă, dar con­sideră că vine prea târziu, după expirarea termenului de 15 septembrie, până la care trebuie depusă autorizaţia pentru înfiinţarea contrapărţii centrale.

„Ce facem când n-o să mai avem con­traparte centrală? Noi am avut o poziţie pu­blică încă de anul trecut în care am sugerat o serie de priorităţi în AGA, am şi făcut propuneri de completare a convoca­torului, am solicitat şi o întâlnire a managementului cu principalii acţionari să ne armonizăm punctele de vedere. Spre părere de rău, nu s-a realizat nimic, de aici şi poziţiile care dau incoerenţă actului de management. Acum suntem în situaţia în care bursa de la Sibiu şi cea de la Bucureşti nu au o poziţie armo­nizată cu privire la obligativitatea constituirii contrapărţii centrale“, spune Costel Ceocea.

Contrapartea garantează atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător execu­ta­rea tranzacţiei. Astfel, riscul ca banii sau ac­ţiunile să nu fie transferate este redus consi­derabil.

Potrivit reglementărilor la nivel european, din luna noiembrie contrapartea centrală va fi obligatorie pentru tranzacţiile cu derivate, iar în prezent sunt discuţii dacă contrapartea centrală să fie obligatorie şi pentru tranzacţiile pentru piaţa spot (la vedere). Tranzacţiile cu derivate vor putea continua şi din luna noiembrie, însă doar dacă BVB va încheia un contract cu o contraparte centrală externă.

Cele două burse din România, BVB şi Sibex, au analizat mai multe variante pentru înfiinţarea unei contrapărţi centrale, inclusiv înfiinţarea unei firme în parteneriat.

O altă variantă ar fi fost transformarea Casei de Compensare Bucureşti în con­tra­parte centrală şi majorarea capitalului social până la nivelul minim cerut de regle­men­tă­rile europene, de 7,5 mil. euro, care a căzut vi­neri prin neprezentarea acţionarilor la AGA. O primă AGA la BVB pentru înfiin­ţarea contrapărţii centrale a eşuat în luna aprilie, din cauza cvorumului insuficient. Situaţia s-a repetat şi vineri, când pe ordinea de zi era doar un punct referitor la parti­ciparea BVB cu până la 33 milioane lei la majorarea capitalului Casei de Compensare.

O altă variantă analizată de BVB a fost înfiinţarea unei contrapărţi centrale îm­pre­ună cu bursa de la Sibiu, care are un interes ridicat pentru crearea acestei firme, având în vedere că principalul său segment de afaceri este reprezentat de tranzacţiile cu derivate.

Înfiinţarea unei contrapărţi centrale a eşuat şi la Sibex în luna mai şi a fost convocată o nouă şedinţă pentru finele lunii iunie. Pe ordinea de zi a adunării de la Sibex figurează participarea cu 6,2 milioane euro la înfiinţarea unei contra­părţi centrale comune cu BVB, însă vineri şedinţa nu a întrunit cvorumul necesar. Astfel, AGA a fost amânată pentru sâmbătă.

Dacă nici acţionarii Sibex nu vor decide înfiinţarea unei contrapărţi centrale, tranzacţiile cu derivate de la Sibex vor putea continua dacă bursa va încheia un contract cu o contraparte centrală din străinătate.

AGA de la Sibex are o miză mai ridicată, având în vedere că pe ordinea de zi figurează şi reducerea capitalului social al Depozitarului Sibex de la 22,9 milioane lei la 229.500 de lei şi restituirea banilor către acţionari, precum şi renunţarea acestei firme să mai activeze ca depozitar.

Bursa de la Sibiu şi patru dintre cele cinci SIF-uri sunt principalii acţionari ai Depozitarului Sibex, firmă înfiinţată în anul 2009 şi care este necesară pentru piaţa spot a bursei din Sibiu. De la lansarea pieţei spot de la Sibex, în 2010, s-au listat doar Bursa de la Sibiu, pe piaţa regle­mentată, şi Prodplast Imobiliare, pe sistemul alternativ de tranzacţionare.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO