Burse - Fonduri mutuale

Actiuni de criza sau ce sa cumperi intr-o piata dominata de haos

13.10.2008, 19:47 40

Analistii bursieri recomanda prudenta, fiind de parere ca scaderile din ultima perioada nu vor putea fi recuperate in cel mai scurt timp, dupa o saptamana in care Bursa de la Bucuresti a pierdut mai mult decat a castigat intr-un an de zile .

Recomandarile analistilor pe termen scurt sunt actiunile din sectorul energetic, respectiv Petrom, Transelectrica si Transgaz, care au confirmat si ieri, inregistrand printre cele mai mari cresteri din piata. Companiile farmaceutice si cele din industria alimentara ar putea fi de asemenea optiuni pentru investitori in context de criza.
Opiniile analistilor privind perioada in care se pot recupera pierderile de saptamana trecuta variaza intre doua luni, respectiv pana la sfarsitul anului, si cel putin sase luni.
"Cred ca pierderile de acum o saptamana pot fi recuperate destul de repede, putem vedea cresteri de 50% pana la sfarsitul anului", este de parere Marius Muresan, analist la STK Financial.
Mai putin optimisti sunt Adrian Danciu, analist la Broker Cluj, si Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
"Nu se poate pune problema unui trend ascendent in continuare. Este nevoie practic de cresteri foarte puternice, de pana la 90%, pentru a se recupera pierderile. Pe termen scurt nu cred ca acest lucru este posibil", spune Danciu.
De aceeasi parere este si Necula. "Daca s-ar depasi perioada de panica, am putea recupera pierderile de saptamana trecuta in circa sase luni, dar cum panica nu cred ca va disparea prea repede, perioada se poate prelungi. Cred ca pentru pierderile de 50% ar fi nevoie de reveniri de 60-70% pentru a ajunge la aceleasi valori, acest lucru fiind insa foarte greu de realizat", spune Necula.
Cum criza financiara si-a facut simtita prezenta si la Bucuresti, se pune problema in momentul de fata a sectorului de activitate in care merita investit, precum si ce obiective ar trebui sa aiba in vedere investitorii. Din punctul de vedere al dividendelor oferite de companii, parerile analistilor difera in functie de avantajele oferite de acestea in aceasta perioada.
"Nu cred ca in momentul de fata investitorii se mai uita dupa dividende. Din punctul de vedere al datoriilor, este normal ca acestia sa caute societatile cu un grad scazut de indatorare", spune Muresan.
Danciu este de parere ca alegerea societatilor in functie de dividendele oferite ar putea fi o politica buna pentru investitori, insa nu in momentul de fata. "Sunt putini cei care se mai uita la dividende in momentul de fata, acel tip de investitori vin doar in perioade de stabilitate. Ar fi o politica buna daca ne gandim la faptul ca o eventuala criza ar putea duce la o crestere a inflatiei, societatile care dau dividend prin statut, ca Transelectrica sau Transgaz, putand oferi o protectie fata de acest risc", spune Danciu.
Majoritatea analistilor pun in momentul de fata pe primul loc societatile din cadrul utilitatilor, fiind de parere ca acestea merita cea mai mare atentie. Totusi, acestia nu exclud si sectorul financiar, insa avertizeaza ca riscurile sunt mult mai mari si doar cei care pot sa-si asume aceste riscuri ar trebui sa intre in acest sector.
"Recomandarea unui sector de activitate depinde in aceasta perioada foarte mult de tipul investitorului. Astfel, pentru speculatori sectorul financiar poate fi foarte atractiv, in vreme ce pentru investitorii pe termen lung, si anume cativa ani, sectorul utilitatilor ar fi cel mai potrivit. Nu trebuie neglijat nici sectorul infrastructurii. Desi acesta este mai slab dezvoltat, are o posibilitate destul de mare de crestere in urmatorii 3 - 5 ani", spune Necula.
Muresan este de parere ca sectorul utilitatilor, in special Transgaz si Transelectrica, ofera cele mai bune conditii in momentul de fata. "Nu cred ca va fi afectat consumul de gaze si de electricitate de criza financiara. In plus, nici sectorul financiar nu trebuie neglijat, deoarece pe termen lung nu cred ca le-a fost afectata capacitatea societatilor de a genera profit. Acest sector, pe termen lung, va putea aduce castiguri mai mari decat media pietei", spune Muresan.
Danciu este de parere ca pe termen scurt investitorii ar putea intra pe societatile de utilitati, chiar si pe Petrom, deoarece dividendele acordate s-ar putea ridica la nivelul dobanzilor din piata, de 10%.
Andrei Anghel, analist la Confident Invest, sustine ca in aceasta perioada de criza sunt de preferat companiile cu un actionar strategic, majoritar si solid financiar, care sa aiba si o pozitie activa pe piata.
"Teoretic, sectorul farmaceutic sau cel alimentar ar trebui sa fie influentat mai putin de criza economica, dar nu este cazul la noi, deoarece fie investitorii speculatori s-au retras de peste tot, fie unele companii nu respecta intocmai obiectul de activitate si au facut si investitii diverse", spune Anghel.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO