Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Banca Transilvania au scăzut cu 3,4% după aprecierea francului, într-o piaţă în declin

Acţiunile Banca Transilvania au scăzut cu 3,4% după...

Autor: Marius Oncu

15.01.2015, 18:59 339

Banca Transilvania a semnat la începutul lunii decembrie un contract pentru preluarea Volksbank România, instituţie de credit cu un portofoliu semnificativ de credite acordate în franci elveţieni. Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a nu mai păstra plafonul de 1,2 franci pe euro a avut ca efect aprecierea monedei elveţiene cu până la 41% pe pieţele externe, în timp ce cursul francului anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 15,7% faţă de miercuri, la nivelul record de 4,3287 lei/franc.

Nivelul minim record atins de franc pe pieţele externe, de 85,17 centime pentru un euro, implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda eleveţiană. BNR calculează cursul de schimb leu/franc elveţian în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţia euro/franc elveţian.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 1%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, a coborât cu 1,1%, după ce la mijlocul zilei înregistrau un declin de 0,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 55,3 milioane de lei (12,3 milioane de euro), în linie cu media zilnică de anul trecut.

Operaţiunile derulate cu titlurile Banca Transilvania (TLV) au totalizat 17 milioane de lei, de câteva ori mai ridicat decât într-o zi obişnuită, şi au închis în scădere cu 3,4%. Rulajul cu acţiunile instituţiei de credit include şi un transfer de 5,9 milioane de lei derulat pe segmentul deal al bursei.

"Banca Transilvania a scăzut pe fondul deciziei de a cumpăra Volksbank, instituţie de credit care are un portofoliu mai mare de credite în franci elveţieni. Deal-ul cu Volksbank mai pierde din strălucire şi se vede în preţ", a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de vânzări şi trading la NBG Securities, Liviu Avram.

Cotaţia Banca Transilvania era miercuri cu 17,6% peste nivelul din şedinţa din 25 noiembrie, anterioară anunţului băncii că negociază preluarea Volksbank România. La cotaţia din închiderea şedinţei de joi, creşterea s-a redus la 13,7%.

Cele două instituţii de credit au semnat contractul prin care Banca Transilvania a preia Volksbank pe 10 decembrie.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi Fondul Proprietatea (FP) - 17,7 milioane de lei, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - 7,2 milioane de lei, inclusiv un transfe de 3,2 milioane de lei în piaţa deal, dar şi mai multe companii din energie.

Fondul Proprietatea a consemnat o scădere de 0,7%, în timp ce BVB a urcat cu 1,7%.

Indicele sectorului energetic a scăzut cu 0,8%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a pierdut 0,4%.

Scăderi mai mari au avut loc în cazul acţiunilor OMV Petrom (SNP), cu 1,5%, şi Transelectrica (TEL), cu 1,3%.

Cotaţia băncii BRD - Groupe Societe Generale (BRD nu a fost afectată de mişcările puternice pe cursul francului şi a închis în urcare cu 0,1%, după ce a variat foarte puţin pe parcursul zilei.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi un transfer de 1,74 milioane de lei cu acţiuni Romgaz (SNG). Titlurile producătorului de gaze naturale au scăzut cu 1,1% în piaţa regular, în urma unor tranzacţii de 255.000 de lei.

Indicele BET XT a scăzut cu 1%, iar BET BK a coborât cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au crescut joi, susţinute de optimismul investitorilor că Banca Centrală Europeană va anunţa săptămâna următoare un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale prin care să ajute economia zonei euro.

Marile burse europene au trecut pe scădere după ce decizia Băncii Naţionale a Elveţiei a determinat aprecierea masivă a francului, dar au revenit ulterior şi au închis în creştere semnificativă.

Astfel, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut uc 1,4%, în timp ce DAX (Frankfurt) a urcat cu 2,1%, iar CAC 40 (Paris) cu 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO