Burse - Fonduri mutuale

Actiunile defensive raman preferatele analistilor, desi nu au reusit sa reziste valului de scaderi

Actiunile defensive raman preferatele analistilor, desi nu au reusit sa reziste valului de scaderi
01.12.2008, 18:27 72

Majoritatea actiunilor din sectorul utilitatilor, farmaceutic si alimentar, pe care analistii le considera ca fiind mai putin expuse problemelor aparute ca urmare a crizei internationale si recesiunii la nivel mondial, au consemnat de la inceputul acestui an scaderi considerabile, chiar mai mari decat cele ale principalilor indici bursieri. Analistii mizeaza insa in continuare pe aceste sectoare, care din punct de vedere fundamental sunt, cel putin teoretic, mai putin afectate de criza.

De exemplu, valoarea titlurilor transportatorului de energie electrica Transelectrica Bucuresti (TEL), care sunt recomandate in aceasta perioada de mai toti analistii de pe piata, s-a redus numai pe parcursul acestui an de peste trei ori, in ciuda faptului ca a raportat o crestere puternica a rezultatelor financiare pe primele noua luni si este una dintre cele stabile din punctul de vedere al businesslui, dat fiind modul cum este reglementata activitatea acesteia.
Actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), care face parte tot din sectorul de utilitati, s-au depreciat de asemenea de peste doua ori de la listarea lor pe Bursa si in acest moment se tranzactioneaza la un pret cu circa 30% sub cel la care investitorii au cumparat in oferta publica initiala derulata la sfarsitul anului trecut.
Titlurile producatorilor de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD) si Antibiotice Iasi (ATB) au simtit din plin corectiile la nivelul Bursei, consemand deprecieri si mai mari, de 76% si respectiv 80,5% de la finele anului trecut.
Sectorul alimentar n-a ramas nici el neatins, titlurile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) inregistrand o corectie de 71,5% in aceeasi perioada.
La fel, valoarea titlurilor Boromir Prod Buzau (SPCU), companie din domeniul moraritului si care urmeaza sa fie transferata pe Bursa in urmatoarea perioada, s-a redus de peste patru ori in acest an.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate pe Bursa, exceptand SIF-urile, a pierdut 67% de la inceputul anului.
"In mod clar preferintele noastre in acest context se orienteaza catre companiile Transgaz si Transelectrica care au cel mai defensiv profil chiar si intre cele de utilitati care in general sunt considerate intre cele mai potrivite vehicule de investitii in conditiile unei incetiniri a cresterii economice. Chiar in conditiile unei scaderi a consumului de electricitate si de gaze, ca efect al unei anumite contractii a economiei, cele doua companii sunt protejate in conditiile in care s-ar aplica corect metodologia de calcul a tarifului de transport electricitate/gaze de tip plafon stabilita prin reglementari ale ANRE. Desigur, in cazul celor doua companii investitorii trebuie sa isi asume un anumit risc de reglementare din partea ANRE, stiut fiind faptul ca autoritatea pietei de energie a luat in 2007 mai multe decizii arbitrare care au afectat drastic profitabilitatea Transelectrica", considera Mihai Caruntu, analist piete de capital in cadrul BCR.
El mai spune ca in afara de cele doua companii nu vede la acest moment anumite sectoare reprezentate la BVB care sa se detaseze de altele in privinta stabilitatii in conditiile vitrege ale unei ipotetice recesiuni economice, dar sunt de preferat cele din sectoarele alimentate cu desfacere pe piata interna, care ar fi mai putin dependente de o scadere a consumului.
"In categoria sectoarelor mai putin vulnerabile am putea include, teoretic, si industria alimentara si pe cea farmaceutica. Numai ca la BVB nu prea sunt producatori de alimente de baza, exceptia notabila Argus, iar producatorii romani de medicamente trebuie sa se confrunte cu o competitie tot mai acerba pe piata locala, iar pe de alta parte, in special Antibiotice, sunt afectati de politicile guvernamentale de a tine sub control preturile medicamentelor aflate sub umbrela Ministerului Sanatatii. Agricultura ar fi de asemenea un sector de recomandat numai ca BVB ofera doar cativa emitenti listati pe piata RASDAQ, cu lichiditate si vizibilitate scazute", spune Mihai Caruntu.
Din domeniul panificatiei mai fac parte si titlurile Titan (MPN), care au consemnat un avans de aproape 6% in acest an.
"Pe bursa noastra ar trebui sa ne uitam in primul rand la companiile de utilitati, pentru ca indiferent de cat de adanca va fi criza in acest sector ar trebui sa avem o oarecare protectie. Va fi mai simplu sa se taie din consum pe alte parti decat energie electrica sau gaze. De asemenea, cata vreme la Transgaz si Transelectrica ramane actionar majoritar statul, companiile distribuie cel putin jumatate de profit sub forma de dividende, astfel ca rata dividendului a ajuns in prezent la niveluri frumoase, de 5-7%. La Petrom avem iarasi o parte care tine de consumul de energie, compania exploatand jumatate din productia de gaze la nivel national. Este o companie mare si solida", spune Ioana Tanase, directorul general al EFG Eurobank Securities.
Ea mai precizeaza ca sunt de preferat titlurile lichide, pentru ca in momentul in care doresti sa-ti lichidezi participatia sa poti s-o faci, dat fiind ca valoarea tranzactiilor s-a redus foarte mult in ultima perioada.
"Sectoarele cele mai afectate cred ca vor fi cel de real-estate, industria constructoare de masini, cheltuieli discretionare care se pot taia, cum sunt retailul de electronice. Mai putin expus e retail-ul de mancare, utilitati si sanatate pentru ca la acestea nu se renunta si sunt necesare in orice conditii. La reclama si publicitate se renunta cel mai usor si sunt primele afectate. Manufactura, piese si subansambluri, in general, la noi au probleme pentru ca cele mai multe sunt contractorul altcuiva si au marje mici de profit. La industria farma nu as face pronosticuri pentru ca intervine aspectul de reglementare care a afectat semnificativ companiile anul acesta. Si utilitatile sunt expuse riscului de reglementare, dar aici situatia nu a fost asa de rea. In plus, actiunile din acest domeniu de la noi se tranzactioneaza la un discount fata de cele din vest", explica Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
"Nu cred ca vor exista sectoare de activitate care sa nu fie afectate de criza internationala si de recesiunea globala care se anunta. La nivel teoretic putem gasi sectoare care ar putea sa beneficieze de astfel de conditii, insa realitatea ne-a demonstrat intotdeauna contrariul. Mai putin sifonate ar putea iesi companiile din agricultura si sectorul productiei de alimente, in conditiile in care se anunta o criza alimentara grea in urmatorii ani. La fel, farmaceuticele, insa si aici depinde de tipurile de produse ale fiecarei companii in parte si companiile din domeniul utilitatilor. In secolul 21, populatia nu va putea renunta la apa potabila, curent electric, gaze sau salubrizare. Se vor simti efecte din partea companiilor care isi vor restrange sau inchide activitatea si, prin urmare, nu vor mai avea nevoie de utilitati, dar la nivel general ma astept ca acest sector sa o duca mai bine decat altele", considera Marius Pandele, seful departamentului de analiza din cadrul Vanguard. Majoritatea analistilor se feresc sa faca comentarii cu privire la sectoarele de activitate care ar putea sa inregistreze anul viitor o crestere in termeni reali.
"Este greu de spus ce sectoare vor inregistra cresteri in termen real la anul pentru ca depindem foarte mult de conditiile din economia europeana. Peste 70% din exporturile si importurile noastre sunt cu tarile Uniunii Europene.
Si in randul companiilor cu desfacere pe plan intern este destul de greu de anticipat ce se va intampla. Eu ma astept sa se mai puna putin frana in ceea ce priveste consumul. Cu siguranta va fi nevoie de o reducere a acestuia. Probabil lumea va incepe sa se gandeasca la ce va avea nevoie pentru strictul necesar", explica Ioana Tanase.
Alti analisti cred ca domeniul infrastructurii ar putea fi unul castigator in urmatorii ani.
"In masura in care guvernul va implementa un program de investitii in infrastructura de o maniera substantiala, companiile din acest sector vor fi intr-o pozitie privilegiata. Totusi, la un asemenea program de amploare, la care se gandeste toata lumea, dureaza ani de zile pana se baga prima cazma in pamant, dar proiecte mai mici se pot face si mai repede", spune Florin Ilie.
Cele mai vulnerabile sectoare de activitate vazute de analisti sunt cel de real-estate, santierele navale, retail-ul pentru bunuri de folosinta indelungata, industria auto, subsectoarele conectate la industria chimica, sectorul bancar si in general companiile cu desfacere pe piata externa.
"Fara o stimulare de catre stat a lucrarilor de infrastructura, probabil ca nu vor putea sa fie sustinute ritmuri de crestere real pozitive in urmatorii doi ani in constructii", considera Mihai Caruntu.
 
Ce sunt actiunile defensive?
Actiunile defensive, numite si actiuni non-ciclice, apartin, prin definitie, companiilor ale caror performante nu sunt puternic corelate cu ciclurile economice. Aceste companii sunt investitii bune in momentele de crestere economica, dar mai ales ar trebui sa protejeze portofoliile de pierderile inregistrate in perioade de recesiune. Companiile defensive sunt acelea ale caror afaceri nu sunt dependente de prosperitatea economica. Companiile de utilitati si cele farmaceutice sau producatorii de bunuri de larg consum sunt considerate investitii defensive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO