Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, din nou sub 2.000 de lei

30.03.2004, 00:00 49



Actiunile Petrom Bucuresti au coborat ieri din nou sub nivelul de 2.000 lei/actiune, cotatia minima de ieri fiind de 1.980 lei/actiune. La inchidere, cotatia Petrom a revenit totusi la 2.050 lei/actiune, in scadere cu 2,4% fata de valoarea antarioara. Transferurile de ieri cu actiuni Petrom au totalizat 2,5 miliarde lei.



Din grupul celor trei mari companii listate la Bursa de valori, Banca Transilvania este singura care a inregistrat o apreciere, sedinta de ieri consemnand si atingerea unui nou maxim istoric de 7.200 lei/actiune. Actiunile bancii au fost cotate la deschidere erau cotate la 7.050 lei/actiune, si au urcat, in a doua parte a zilei, pana la 7.200 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la pretul de 7.150 lei/actiune, in crestere cu 2,1% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,6 miliarde lei. "Una din explicatii este ca Banca Transilvania se afla in perioada dinaintea datei de referinta pentru identificarea actionarilor care vor primi actiuni gratuite. Banca Transilvania este, totodata, una din companiile cu planuri de dezvoltare foarte bine conturate" a precizat Valentin Ionescu, director de oparatiuni la Euro Invest Vison.



Actiunile BRD au deschis sedinta la 26.500 lei/actiune si, pe fondul unei presiuni crescute la vanzare, cotatia a scazut pana la o valoare minima de 25.800 lei/actiune. In a doua parte a zilei, pretul si-a mai revenit atingand la inchidere 26.300 lei/actiune. Comparativ cu sedinta de vineri, titlurile bancii au pierdut 0,8%. Operatiunile realizate au insumat 8,3 miliarde lei. "O contributie la aceasta scadere a avut si informatia potrivit careia APAPS va vinde pachetul de 7,32% pe care-l detine in cadrul BRD prin negociere directa, si nu prin intermediul Bursei" a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile Siretul Pascani au pierdut 11%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 8.800 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2 miliarde lei. "Este posibil ca investitorii care au speculat cresterea puternica de la inceputul anului sa-si marcheze profitul, dar investitorii care au cumparat pachete de peste 5% din numarul total de actiuni cel mai probabil vor astepta aparitia unei oferte de preluare" a mentionat Valentin Ionescu.



Una din putinele companii care au inregistrat o crestere ieri a fost Alro Slatina. La inchidere, actiunile Alro au atins un maxim istoric de 29.200 lei/actiune, in crestere cu 4,3%. Valoarea operatiunilor a fost de 645 milioane lei. Numarul investitorilor interesati sa cumpere titluri Alro nu a fost foarte ridicat. "In ultima perioada au fost 1-2 cumparatori care au achizitionat pachete de actiuni direct la preturile de vanzare" a precizat Brendea.





Presedintele Iliescu, faita in fata cu inima capitalismului: bursa de valori



"Comisia Nationala a Valorilor Materiale trebuie sa aiba un rol activ ca autoritate de supraveghere a pietei". Gafa de ieri a presedintelui Ion Iliescu, prezent la deschiderea a sedintei de tranzacaionare a Bursei de Valori, cu trimitere parca deloc intamplatoare la studiile "materialist-dialectice" din programele de invatamant dinainte de '89, a sintetizat pozitia autoritatilor romane fata de bursa din ultimii ani: va incurajam, dar de fapt nu prea stim despre ce este vorba. Comisia este de fapt a Valorilor Mobiliare, care sunt, de cele mai multe ori, chiar titluri dematerializate.



Presedintele Ion Iliescu a venit ieri la Bursa de Valori Bucuresti dupa noua ani de la ultima vizita pentru a apasa pe butonul care deschide sedinta de tranzactionare. Vizita anterioara a presedintelui la Bursa data din iunie 1995, cand piata romaneasca de capital si-a reluat activitatea dupa perioada comunista.



Brokerii, prezenti in numar destul de mare la festivitatea de deschidere a sedintei de tranzactionare, nu s-au aratat entuziasmati de vizita presedintelui, mai ales ca unii dintre ei nici nu au inteles ce a vrut sa spuna presedintele Iliescu, care s-a referit la "concentrarea" tranzacaiilor ti numar redus de "simboluri".



De altfel, declaratiile presedintelui privind sprijinul care ar trebui acordat pietei de capital nu a avut ieri nici un efect asupra pretului actiunilor tranzactionate pe piata asa cum s-ar fi intamplat pe o piata dezvoltata de capital. Cele mai multe dintre actiunile de la Bursa si-au continuat ieri declinul moderat, la fel ca la finalul saptamanii trecute.



Invitatia adresata presedintelui Iliescu de oficialii pietei face parte dintr-un program mai amplu de promovare a imaginii demarat de Bursa de Valori. Programul prevede invitarea saptamanala a unei personalitati pentru a deschide sedinta de tranzactionare, lansarea unui joc adresat elevilor sau punerea in functiune a unui show-room in care oricine poate urmari cum se fac tranzactiile pe Bursa. Show-room-ul va fi inaugurat saptamana viitoare.



Capitalizarea totala a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a depasit de curand nivelul de 5 miliarde de dolari. Capitalizarea pietei la ultima vizita a presedintelui la Bursa, in 1995 se ridica la doar 100 milioane de dolari. La valoarea de piata a companiilor listate la Bursa de Valori se adauga si cele 2 milioane de dolari reprezentand valoarea companiilor listate la Bursa Electronica RASDAQ. Cele doua piete urmeaza sa fuzioneze, cel mai probabil spre sfarsitul acestui an.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca au castigat in sedinta de ieri a Bursei Electronice RASDAQ 2,6% fata de valoarea precedenta.



Cotatia actiunilor Sanex a oscilat luni intre 3.700 lei si 3.800 lei/actiune, inchiderea facandu-se la valoarea minima. In urma cu cateva zile, SIF Oltenia a cumparat un pachet de actiuni reprezentand 3% din capitalul social al Sanex. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Muntenia cu o participatie de 8,4%.



Actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu au continuat sa se mentina in atentia investitorilor, valoarea tranzactiilor realizate ieri cu actiunile bancii depasind 8,7 miliarde lei. Titlurile bancii au fost din nou cele mai tranzactionate, atat ca numar de tranzactii cat si din punct de vedere al valorii transferurilor. Pe parcursul celor 52 operatiuni ale zilei, actiunile Carpatica au fost transferate la preturi cuprinse intre 32.000 lei si 33.000 lei/actiune, ultima valoare reprezentand si cotatia la inchidere. Comparativ cu sedinta precedenta, pretul mediu a urcat cu 1,36%.



Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au facut obiectul a cinci tranzactii, toate realizate la un pret de 26.500 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a urcat cu 0,54%. Valoarea tranzactiilor a fost de 335 milioane lei. Compania este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine o participatie de 51%.



Ieri, la Bursa Electronica Rasdaq, a fost raportata incheirea a doua oferte publice de preluare. Cea mai mare dintre acestea a implicat actiunile producatorului de bauturi alcoolice Zarea Bucuresti. Societatea Karom Trading Import Export a cumparat un pachet de peste 7,3 milioane actiuni, ceea ce reprezinta 45% din actiunile Zarea, pretul oferit fiind de 5.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a depasit 36,7 miliarde lei. Valoarea nominala a unei actiuni Zarea este de 1.000 lei.



Actiunile producatorului de utilaje pentru industria textila Mafir Cluj - Napoca au facut obiectul unei oferte publice de preluare, prin intermediul careia au fost transferate 3.018 actiuni, reprezentand 0,5% din capitalul social al Mafir. Pretul la care s-a realziat tranzactia a fost de 40.023 lei/actiune, valoarea totala a operatiunii fiind de 120 milioane lei. Valoarea nominala a unei actiuni Mafir este de 25.000 lei. Ofertantul a fost societatea Sopres Prodcom din Cluj.



Valoarea celor doua oferte publice a fost de 36,8 miliarde lei, in timp ce tranzactiile comune derulate ieri au insumat doar 12,6 miliarde lei. Indicii Rasdaq - C si RAQ - II au inregistrat scaderi de 0,35%, respectiv 0,65%. In schimb, RAQ - I, indicele care urmareste evolutia companiilor listate la categoria I, a urcat cu 0,34%, valoarea indicelui respectiv atingand 1.525,35 puncte. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO