Burse - Fonduri mutuale

Activele fondurilor mutuale au reusit sa treaca de 0,2% din PIB

11.05.2007, 18:39 12

Industria fondurilor deschise de investitii a sarit de pragul de 200 de milioane de euro la sfarsitul lunii aprilie, raportand o crestere de aproape 49% in ultimul an, potrivit raportului lunar emis de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Activele fondurilor sunt echivalente cu 0,2% din PIB sau cu 0,6% din capitalizarea Bursei. Activele nete ale celor 33 de fonduri deschise de investitii care activeaza pe piata au atins pentru prima data 201,7 milioane de euro, evolutia pietei bursiere si randamentele superioare inflatiei aduse de fondurile mutuale alimentand cresterea activelor. De asemenea, avansul inregistrat de societatea de administrare a investitiilor Raiffeisen, care a raportat in ultimele patru luni o crestere de 12% a activelor, a rasturnat topul administratorilor de investitii, dominat pana in prezent de societatile SG Asset Management si BCR Asset Management.
"Cresterea industriei va fi continua, mai ales ca Banca Nationala a Romaniei a redus dobanzile in ultimele luni. Cu toate acestea, fondurile de investitii locale sunt departe de potentialul pe care il pot atinge. Cresterea este pozitiva, dar se poate si mai mult," spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management.
Cele mai performante fonduri deschise de investitii in luna aprilie au fost din nou fondurile de actiuni care au adus investitorilor de la inceputul anului un randament mediu de 9%, superior ratei inflatiei. Fondul de actiuni Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, ocupa primul loc in topul celor mai mari randamente aduse de fondurile mutuale, cu un plus al unitatii de fond de 12,2% in luna aprilie. Pe locul secund se plaseaza fondul KD Maximus, administrat de societatea KD Investments, care a adus investitorilor un randament de 8,6%. Fondul Napoca, administrat de Globinvest din Cluj a investit in actiuni si a adus un plus al unitatii de fond de 7,7%. Fondul Premio cu plasamente in actiuni administrat de societatea Pioneer Asset Management a castigat in luna aprilie 7% la valoarea unitatii de fond.
Desi nu se plaseaza pe primele locuri in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale, fondurile cu plasamente diversificate au concentrat in luna aprilie cel mai mare volum de active, 246,9 milioane de lei, si cei mai multi investitori, 49.513 din totalul de 78.569 de investitori. Performerii fondurilor cu plasamente diversificate au fost in luna aprilie fondul Bancpost Active Balance, cu un plus al unitatii de fond de 5,3%. Fondul Star Focus, administrat de Star Asset Management, a crescut, dupa valoarea unitatii de fond, cu 4,2% in luna aprilie. Un randament de 4,1% au obtinut fondurile cu plasamente diversificate Capital Plus, administrat de Certinvest, Integro (Pioneer Asset Management) si KD Optimus administrat de KD Investments.
Fondurile cu plasamente in obligatiuni si instrumente cu venit fix au inregistrat in luna aprilie o reducere a activelor. Fondul Orizont, administrat de Certinvest a adus un plus al unitatii de fond de 1,6%. Fondul BCR Clasic a crescut, dupa volarea unitatii de fond, de 1%.
Cele doua fonduri monetare, Simfonia 1 si Bancpost Plus, au adus investitorilor un randament al unitatii de fond de peste 0,4%. Fondul administrat de SG Asset Management a crescut cu 0,5%, in timp ce fondul administrat de Eurobank Mutual Funds Management a raportat un plus de 0,4% la valoarea unitatii de fond. Raportat la ultimele 12 luni, cel mai performant fond de investitii este fondul de actiuni Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, cu un randament al unitatii de fond de 51,2%, in timp ce fondul de actiuni Napoca, administrat de Globinvest din Cluj, este cel mai performant fond de investitii din ultimii trei ani, cu un randament al unitatii de fond de 167,5%.
Fondurile inchise de investitii au totalizat la sfasitul lunii aprilie active de 44,9 milioane lei, mai putin cu 78,3% dupa ce din fondul monetar DePfa s-a retras investitorul care detine majoritatea titlurilor. Potrivit raportului UNOPC, acesta si-a marcat profitul inregistrat pe ultimii ani, fapt care a condus la o puternica diminuare de activ net. Fondul de Actiuni Privat, administrat de Globinvest, a inregistrat un randament de 12,9% la valoarea unitatii de fond, in timp ce BT Invest, administrat de BT Asset Management, a raportat un plus de 9,7% in luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO