Burse - Fonduri mutuale

Administratorii si directorii detin 0,5% din actiunile SIF

Administratorii si directorii detin 0,5% din actiunile SIF

Click pentru imaginea intreaga

11.03.2008, 20:26 19

Administratorii si membrii conducerii executive a celor cinci societati de investitii financiare (SIF) detin actiuni in valoare de peste 10 mil. euro la societatile pe care le conduc, potrivit ultimelor rapoarte anuale si raportarilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.
Participatiile administratorilor si directorilor SIF reprezinta aproape 0,5% din capitalizarea totala a celor cinci SIF-uri, care se ridica ieri la 2,17 mld. euro.
Valoarea participatiilor lor a scazut cu 3,6 mil. euro de la inceputul anului, pe fondul corectiilor de pe Bursa, SIF-urile fiind printre cele mai puternic afectate, cu pierderi medii de 25%.
Multi dintre membrii conducerilor SIF au inceput sa cumpere actiuni inca de la listarea lor pe Bursa, in 1999, cand acestea se tranzactionau la preturi de 400-500 lei vechi/actiune (0,04-0,05 lei), astfel ca inregistreaza profituri semnificative, in ciuda scaderilor actiunilor din ultimele luni.
Potrivit raportarilor, cel mai bogat dintre administratorii SIF este omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, membru in Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2), care detinea la finele lui decembrie 2007, in nume propriu, un pachet de 0,68% din actiunile SIF Moldova care valoreaza in prezent 2,54 mil. euro.
Chelu este unul dintre cei mai importanti investitori pe SIF-uri, detinand direct si indirect prin intermediul firmelor pe care le controleaza, pachete de circa 1% din fiecare SIF, potrivit raportarilor disponibile la sfarsitul anului trecut. Valoarea participatiilor sale in cadrul celor cinci SIF-uri s-a redus de la inceputul anului cu circa 7 mil. euro, la aproximativ 22,5 mil. euro.
Membrii conducerii SIF Moldova detin actiuni in valoare totala de 3,54 mil. euro, reprezentand aproape 1% din capitalul social, fiind urmati de sefii SIF Transilvania, cu actiuni in valoare de 3,45 mil. euro, reprezentand 0,7% din capitalul social, si de cei ai SIF Oltenia, care detin titluri in valoare de 2,11 mil. euro.
Cel mai bogat dintre membrii conducerilor executive ale celor cinci SIF-uri este Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania (SIF3), care detine 0,35% din actiunile SIF Transilvania, pachet evaluat pe Bursa la circa
1,8 mil. euro. De la inceputul anului, participatia sa si-a redus valoarea cu aproape 700.000 de euro.
"Am inceput sa cumpar pachete de actiuni inca de la listarea SIF Transilvania, la 500-600 de lei (vechi-n.red.). Pe parcursul anilor am mai vandu din actiuni la anumite praguri de pret si am cumparat altele noi, astfel ca e greu de calculat profitul din aceasta investitie", a declarat pentru ZF Floriean Firu.
Firu a mai cumparat in ultimele doua luni 50.000 de actiuni SIF Transilvania, la preturi de 1,7-1,8 lei/actiune.
"Am mai cumparat in limita cash-ului pe care l-am avut disponibil. Daca as fi avut inspiratia sa vand din actiuni anul trecut, acum as fi putut sa le rascumpar la jumatate de pret", a mai declarat Firu.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transivania, detine actiuni reprezentand 0,1% din capitalul SIF, in valoare de 520.000 de euro, fiind cel mai bogat dintre presedintii SIF.
Aurel Besliu, unul dintre administratorii SIF Transilvania care detinea un pachet semnificativ de actiuni, si-a lichidat cea mai mare parte a participatiei in prima jumatate a anului trecut, vanzand peste 0,1% din actiunile SIF Transilvania cu peste 700.000 de euro. El mai detine mai putin de 5.000 de actiuni SIF Transilvania, potrivit raportului anual.
Cel mai mare actionar din conducerea SIF Oltenia (SIF5) este Gheorghe Chirila, director de departament in cadrul societatii, care detine un pachet de 0,27% din actiuni in valoare de 1,41 mil. euro. Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, detine in nume propriu 261.000 de actiuni, reprezentand 0,045% din capitalul societatii, potrivit raportului anual. Participatia sa valoreaza pe Bursa circa 227.000 de euro.
Presedintii SIF Muntenia, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana detin, potrivit ultimelor date disponibile, pachete de actiuni care valoreaza intre 300.000 si 400.000 de euro.
Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 0,11%, pe fondul unei lichiditati foarte reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO