Burse - Fonduri mutuale

Aeroportul Henri Coanda: afaceri de 28,5 mil. euro si trafic de 1,56 milioane de pasageri la 6 luni

01.09.2006, 19:36 17

Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) a inregistrat pe primele sase luni o cifra de afaceri de la 101 mil. lei (28,5 mil. euro), in crestere cu 52% fata de perioada similara a anului trecut. Iar profitul AIHCB a crescut cu 24,3 mil. lei (6,86 mil. euro), pana la 30,3 mil. lei (8,56 mil. euro).
"Aceste rezultate au fost determinate de cresterea de 14,7% a traficului de pasageri pe primul semestru, de cresterea veniturilor din activitatile prestate de companie, dar si de reducerea cheltuielilor aeroportului", a declarat Valentin Iordache, director relatii externe, calitate si marketing in cadrul AIHCB.
Traficul de pasageri inregistrat de AIHCB pe primele sase luni a fost de 1,56 mil. pasageri. "54% dintre pasageri au calatorit in zona Schengen, 32% in tari non-Schengen si 14% a reprezentat trafic intern", a explicat Iordache. Top 10 destinatii preferate de pasagerii AIHCB pe primele luni ale anului sunt: Amsterdam, Paris, M?nchen, Frankfurt, Viena, Londra, Roma, Istanbul, Tel Aviv, Budapesta. Numarul companiilor aeriene ce opereaza curse interne si internationale de pe Aeroportul Henri Coanda a crescut cu 17,39% fata de nivelul inregistrat anul trecut, ajungand la 31 de companii aeriene. Printre acestea se numara operatorii aerieni internationali precum: Lufthansa, Air France, KLM sau SWISS dar si operatori nationali precum: Tarom, Carpatair sau Tiriac Air.
"In primele sase luni ale lui 2006 s-a inregistrat un numar mediu de 153 de zboruri zilnice, 1.071 de zboruri saptamanale si 4.619 zboruri lunare. Iar 81,18% din totalul curselor aeriene au avut destinatii externe", a spus Iordache. Reprezentantii aeroportului au declarat ca din toamna alte doua companii aeriene internationale vor incepe sa opereze curse regulate de pe AIHCB.
"Incepand cu sezonul de toamna/iarna 2006/2007, compania greceasca Aegean Airlines va introduce curse regulate pe ruta Bucuresti-Atena, iar operatorul finlandez Finnair va introduce curse pe ruta Bucuresti-Helsinki din aprilie 2007. De asemenea, compania Delta Air Lines si-a manifestat interesul pentru o viitoare operare de pe Aeroportul Henri Coanda", a specificat Iordache.
Decizia operatorului aerian american Delta Air Lines de a intra pe piata romaneasca ar putea determina schimbari majore in traficul de calatori pe cursele catre SUA. Americanii ar putea atrage o parte din pasagerii altor companii aeriene prezente pe piata romaneasca ce au profitat in noiembrie 2003 de decizia Tarom de a renunta sa opereze catre destinatii din SUA.
Aeroportul a realizat investitii de 24,8 mil. lei (7 mil. euro) pe primul semestru al acestui an si a alocat un buget de 126,7 mil. lei (35,8 mil. euro) pentru investitiile din semestrul doi. "Fondurile au fost alocate pentru lucrari de dezvoltare si modernizare, infrastructura, instalatii tehnice si echipamente aeroportuare, securitate aeroportuara, lucrari de reparatii. Pentru semestrul doi sunt prevazute darea in exploatare a unei noi cai de rulare ("Oscar") si a unei bretele de degajare rapida ("Victor") pentru pista 08L-26R, finalizarea lucrarilor de modernizare a turnului de control, finalizarea lucrarilor la hala de intretinere si reparatii echipamente aeroportuare", a explicat Iordache.
AIHCB are 700 de angajati si este detinut integral de stat, urmand ca din acest an 20% din actiuni sa treaca la Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO