Burse - Fonduri mutuale

Afacerile IAR Brasov sunt prognozate sa urce cu 30%

17.04.2008, 20:36 21

Producatorul de elicoptere IAR Brasov (IARV) si-a programat pentru acest an o cifra de afaceri de 225,8 mil. lei (circa 64,5 mil. euro), cu 30% mai mare comparativ cu cea realizata in anul precedent, potrivit bugetului avizat de conducerea societatii.
Cu toate acestea compania se asteapta ca in 2008 castigul net sa fie similar cu cel obtinut in anul trecut, de circa 7 mil. lei (2 mil. euro).
Bugetul pe acest an are la baza contractele ferme incheiate de companie inca de anul trecut, in valoarea cumulata de 160 mil. lei (45,7 mil. euro), din care cele mai importante prevad modernizarea a 16 elicoptere Transport si Medeval Nato, cu o valoare in 2008 de 42 mil. dolari, respectiv un contract pentru modernizarea a trei elicoptere IAR 330 Puma, care vor aduce anul acesta companiei 14 mil. dolari.
Potrivit reprezentantilor IAR Brasov, producatorul de elicoptere este in curs de a semna alte contracte cu autoritatile statului pentru lucrarile de reparatii si intretinere a elicopterelor.
Compania intentioneaza sa distribuie in acest an dividende in valoare de 4,34 mil. lei, respectiv circa jumatate din profitul anului precedent.
Valoarea dividendului brut pe actiune propus este de 0,23 lei, aproape dublu fata de cel distribuit in 2006, acesta reprezentand circa 4,5% din pretul la care actiunile IAR Brasov s-au tranzactionat ultima data, de 5,1 lei/actiune.
In 2007, afacerile IAR Brasov s-au redus cu 24,2%, la 182,7 mil. lei (54,7 mil. euro), pe fondul avansului profitului net cu 14,3%, la 8,3 mil. lei (2,5 mil. euro).
Profitul net de anul trecut se situeaza cu 30% sub cel preliminat, de 11,9 mil. lei, in special ca urmare a provizionalelor constituite de companie.
Activitatea IAR Brasov a fost influentata negativ anul trecut de deprecierea dolarului fata de moneda nationala, in conditiile in care cea mai mare parte a contractelor incheiate de societate sunt in dolari. Leul a continuat sa se aprecieze fata de moneda SUA si in prima parte a acestui an, de la finele lui 2007 dolarul pierzand aproape 7,5% din valoare.
La 31 decembrie 2007 compania inregistra plati restante cumulate de 26,3 mil. lei (7,3 mil. euro).
Pentru acest an, producatorul de elicoptere si-a planificat investitii de 2,8 mil. lei (circa 0,8 mil. euro), fata de o suma nesemnificativa in anul precedent.
Statul a scos anul trecut la privatizare IAR Brasov, proces care a esuat dupa ce negocierile cu Eurocepter Franta, singurul care a depus o oferta pentru producatorul autohton de elicoptere, nu s-au finalizat.
Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au declarat anterior ca vor relua procesul in acest an, prin lansarea unui nou anunt de vanzare.
Compania este controlata de stat prin intermediul AVAS, care detine un pachet de circa 64,9% din actiuni.
Ultima tranzactie cu actiuni IAR Brasov s-a derulat la pretul de 5,1 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei este de 26,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO