Burse - Fonduri mutuale

AIPC: FP trebuie să ceară statului să facă listările promise

Autor: Andrei Chirileasa

17.03.2011, 23:49 43

Reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP) ar trebui să cearărespectarea prevederilor legale potrivit cărora statul este obligatsă deruleze oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare a unorpachete de acţiuni de minimum 5% la companiile din portofoliulfondului, potrivit Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital(AIPC).

Această obligaţie, care revine statului, este prevăzută la art.11, cap. II, titlul VII din Legea 247/2005, privind procesul derestituire a proprietăţii, care a stat şi la baza înfiinţăriiFondului Proprietatea.

Legea prevedea ca aceste oferte publice să se deruleze până lafinele lui 2007, iar companiile să fie listate pe Bursă până lafinele lui 2008.

"Din păcate, până la această dată nu numai că eventualiiparticulari care operează pe piaţa de capital nu au întreprins vreoacţiune în carenţă vizavi de problemă, dar subiectul parenecunoscut reprezentanţilor FP, care ar fi trebui să cunoascăaceastă chestiune dacă nu din alte considerente, atunci cel puţindin cauza titlului capitolului cu pricina din lege, intitulatsimplu «Fondul Proprietatea»", spune Dumitru Beze, preşedinteleAIPC.

Reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul FonduluiProprietatea, au declarat în numeroase rânduri că şi-ar dorilistarea la Bursă a companiilor din portofoliu, precumHidroelectrica sau Nuclearelectrica, însă fără nicio finalitate.Fondul Proprietatea are în prezent mai multe litigii cu statul princare încearcă să blocheze înfiinţarea celor două companiienergetice naţionale care ar urma să înglobeze Hidroelectrica,Nuclearelectrica şi alte companii din portofoliul fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO