Burse - Fonduri mutuale

Aker Braila, afaceri duble, dar pierderi de cinci ori mai mari

22.08.2007, 18:06 31

Santierul naval Aker Braila a incheiat primele sase luni ale acestui an cu o cifra de afaceri de 166,5 mil. lei (circa 50 mil. euro), in crestere cu 130% comparativ cu perioada similara a anului trecut, a anuntat, marti, compania.
"Motivul principal al acestei cresteri il constituie cresterea generala a activitatii companiei si, in special, inceperea livrarilor navelor din seria Bramax", se arata intr-un raport al constructorului de nave transmis pietei RASDAQ.
In ciuda cresterii afacerilor, compania a raportat in primul semestru pierderi de 6,47 mil. lei (1,96 mil. euro), de peste cinci ori mai mari decat in primele sase luni ale lui 2006.
In prima jumatate a acestui an, compania a livrat sapte corpuri de nave si o nava complet echipata, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai livreze alte doua nave complet echipate si inca sapte corpuri de nave.
Pentru a-si putea acoperi necesarul de cheltuieli, societatea s-a imprumutat de la actionarul principal Aker Yards cu circa 70 mil. lei (21,3 mil. euro), suma pe care urmeaza sa o ramburseze in patru ani.
In portofoliul de comenzi se aflau, la sfarsitul primului semestru, sapte nave complet echipate si 19 corpuri de nave, care vor fi livrate pana la jumatatea anului 2009. Valoarea totala estimata a portofoliului de comenzi se ridica la 144 mil. euro. Aker Braila este detinuta in proportie de 83,6% de firma Scandinor, parte a grupului norvegian Aker Yards, un alt actionar important fiind SIF Moldova, cu o participatie de 11,4%. Aker Yards, controlat de holdingul norvegian Aker, este unul dintre principalii cinci constructori de nave la nivel mondial, cu 17 santiere in sapte state. Aker Yards mai detine si santierul naval de la Tulcea.
Actiunile Aker Braila sunt tranzactionate pe bursa RASDAQ, unde au inchis ultima sedinta la pretul de 6,05 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 37 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO