Burse - Fonduri mutuale

Alro a intrat in clubul miliardarilor

Alro a intrat in clubul miliardarilor
04.04.2007, 19:14 19

Capitalizarea bursiera a producatorului de aluminiu Alro Slatina a crescut cu 313 mil. euro in ultimele doua zile, ajungand ieri la 1,28 mld. euro. Actiunile Alro au revenit la tranzactionare dupa mai mult de 4 luni in care au fost suspendate pentru finalizarea fuziunii cu Alprom Slatina.
Alro a devenit astfel a treia companie de la Bursa de Valori din punctul de vedere al capitalizarii, dupa Petrom, BRD, surclasand Banca Transilvania. O alta companie a carei valoare de piata a depasit recent pragul de 1 mld. euro este Transelectrica, a carei capitalizare s-a dublat in mai putin de 6 luni.
Actiunile Alro au crescut cu 30%, insa pe fondul unei lichiditati foarte scazute, tranzactiile realizate insumand doar 12.000 de euro.
Cresterea actiunilor Alro se datoreaza si rezultatelor financiare bune pe care compania le-a raportat pentru anul trecut. Profitul net s-a majorat de peste 3,3 ori, pana la 380 mil. lei (108 mil. euro), pe fondul unei cresteri a cifrei de afaceri cu 36%, pana la 2,19 mld. lei (623 mil. euro). Compania a propus actionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,389 lei/actiune din profitul net pe 2006, randamentul dividendului fiind de circa 6,5% la ultimul pret de tranzactionare de ieri, de 6 lei/actiune.
Activele nete ale Alro la finele anului trecut se ridicau la 428 mil. euro. Capitalul social, in urma fuziunii, este de 105 mil. euro, actionarul majoritar fiind grupul elvetian Marco, cu circa 88,8% din actiuni. Grupul Marco, in spatele caruia se afla miliardarul rus Vitali Masitski, a preluat controlul Alro la sfarsitul lui 2002, in urma unei majorari de capital, capitalizarea companiei in acel moment fiind de circa 70 mil. euro.
Alro s-a aflat in ultimele luni in centrul unui scandal privind achizitiile de energie ieftina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO