Burse - Fonduri mutuale

Alro: Comenzile de aluminiu au început să crească în domeniul auto şi energetic

Alro: Comenzile de aluminiu au început să crească în domeniul auto şi energetic

Autor: Adrian Ionut Cojocar

07.03.2011, 23:56 147

Cotaţia aluminiului a fluctuat anul trecut între 1.800 şi 2.450de dolari pe tonă, cu o medie de circa 2.200 de dolari/tonă, iar înprezent o tonă de aluminiu este cotată pe bursa din Londra la unpreţ de aproape 2.600 de dolari.

În anul 2008, când preţul petrolului a atins un maxim de circa150 de dolari pe baril, cotaţia aluminiului pe burseleinternaţionale a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimuldeceniu, şi s-a menţinut pentru o perioadă scurtă peste pragul de3.000 de dolari/tonă.

Conducerea societăţii spune că preţurile foarte mari la aluminiudin acest moment sunt alimentate tot de avansul cotaţieipetrolului, care se ridica ieri la 106 dolari/baril la bursa dinNew York.

"Dacă preţul la aluminiu va creşte la 3.000 de dolari/tonă, vomajunge să cumpărăm energia de la Hidroelectrica cam la preţul de peOPCOM (bursa de energie - n.red.) şi contractul nu prevede limitesuperioare de preţ. Preţul ridicat din acest moment la aluminiu sedatorează şi factorilor emoţionali. Situaţia tensionată în ţărileproducătoare de petrol a condus la o oarecare orientare spreinvestiţii în aluminiu şi cupru, metale care sunt considerate maisigure", a explicat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro,care consideră că înţelegerea cu Hidroelectrica este beneficăpentru ambele părţi.

El mai spune că peste tot în lume producătorilor de aluminiule-a fost majorat preţul de achiziţie al energiei, dar că marilegrupuri din domeniu cu care concurează beneficiază de un cost alenergiei în medie cu 25% mai redus decât Alro. Alro este cel maimare consumator de energie din România şi a încheiat anul trecut cuHidroelectrica un contract de achiziţie de 3TWh de energie pe anvalabil până în anul 2018.

Comenzile de aluminiu au crescut, dar există presiune pecosturi

Reprezentanţii Alro spun că au exportat anul trecut peste 70%din producţie şi comenzile vin în special din domeniul auto şiconstrucţii.

"Comenzile de aluminiu au început să crească în special îndomeniul auto şi al construcţiilor, dar şi în domeniul electric pesegmentul cablurilor şi sârmei din aluminiu. Cu toate acestea,presiunea asupra costurilor de producţie este în continuare marepentru că indiferent de tehnologie, chiar şi cele mai modernetehnologii din lume sunt totuşi energo-intensive", a precizatGheorghe Dobra.

El a mai spus că Alro este în proces de majorare a capacităţiide producţie a sârmei din aluminiu cu 40% după o investiţieîncepută în 2010.

"Bugetul de investiţii a crescut anul trecut bazându-se înprincipal pe creşterea capacităţii de producţie a sârmei, undeexistă cerere datorită în principal modificării structurii detransport (al energiei electrice - n.red.) între ţările UniuniiEuropene, dar şi datorită industriei energetice regenerabile încondiţiile în care eolinele au nevoie de o nouă infrastructură detransport al energiei", a precizat Gheorghe Dobra.

Producţia de aluminiu primar a Alro a urcat anul trecut cu circa20%, până la 241.000 de tone, iar productivitatea din sectorulaluminiului procesat aproape s-a dublat, la 75 de tone/angajat, ocreştere asemnătoare înregistrând şi producţia cu valoareadăugată.

Conducerea companiei estimează că productivitatea pe segmentulde producţie a aluminiului primar va ajunge la 140 de tone/angajat,reprezentând o creştere de 16,6% faţă de anul trecut, după un avansde aproape 35% al productivităţii în 2010.

Împreună cu Alum Tulcea şi Vimetco Extrusion, pe care o deţineintegral, companiile din grupul Alro numără în România circa 3.500de angajaţi.

Alro a mai derulat anul trecut investiţii în noi echipamentepentru linia de laminare la rece destinată aluminiuluiprelucrat.

"În ultima perioadă a fost o presiune pe costuri din cauzacreşterii preţului petrolului, care numai în ultimele luni a urcatcu 20-30%. Concomitent va creşte şi preţul energiei, dar şi al unormaterii prime derivate din petrol, respectiv cocsul de petrolcalcinat, gazul metan şi în acelaşi timp vor creşte şi costurile înindustria aluminei", a mai spus Gheorghe Dobra.

Dobra a dat ca exemplu situaţia din 2008 când deşi preţul laaluminiu se situa la peste 3.000 de dolari, costurile de producţieale companiei ajunseseră la 2.800 de dolari/tonă din cauzaescaladării preţurilor la materii prime.

Piaţa aluminiului primar a cunoscut în ultimii 20 de ani lanivel mondial o creştere importantă, avansând cu circa un milion detone şi anul trecut s-a ridicat la 38 milioane de tone.

A readus minele de bauxită pe profit cu management românesc

Grupul Alro a preluat în primăvara anului trecut managementulcompaniei care exploatează minele de bauxită din Sierra Leone, unbusiness care se ridică anual la 30-40 milioane de dolari şi careasigură integral principala materie primă pentru Alum Tulcea.

"Anul trecut nu a fost profitabil businessul din Sierra Leone,dar cu managementul românesc şi măsurile de reducere a costurilor,care au scăzut cu 50%, acum este profitabil. Am adus români lafirma din Sierra Leone de la Alro, din fosta mină de bauxităDobreşti şi care s-a închis, respectiv din zona minelor de cuprudin Tulcea", a precizat directorul Alro Slatina.

Alum Tulcea a anunţat recent că vrea să se împrumute cu 25 mil.dolari de la Raiffeisen România pentru a finanţa parţial achiziţiaminelor de bauxită din Sierra Leone ale grupului care sunt deţinutede firma Global Aluminium Limited, înregistrată în Insulele VirgineBritanice.

Conducerea Alro spune că a reuşit să crească producţia debauxită şi 10-15% este exportată în acest moment, dar conducereavizează extinderea capacităţii de producţie a Alum Tulcea şi Alropentru a prelua şi excedentul de materie primă.

Alro nu a abandonat ideea independenţei energetice

Conducerea producătorului de aluminiu spune că nu a abandonatplanurile de dinainte de criză privind construirea uneitermocentrale pe gaze la Tulcea cu o capacitate de 420 MWh înbandă, însă din cauza crizei internaţionale, care persistă la nivellocal, băncile sunt sceptice în a finanţa asemenea proiectecostisitoare.

"Nu am renunţat la acest proiect. Avem studiul de fezabilitatefăcut, iar în momentul de faţă lucrăm la caietul de sarcini pentrua ieşi în piaţă şi a obţine cotaţiile pentru utilaje, însă estedestul de greu să dezvolţi un asemenea proiect pentru că lumea estedestul de sceptică. Probabil că într-un viitor apropiat vom face şiun anunţ referitor la acest proiect", a precizat GheorgheDobra.

El nu s-a arătat atras de participarea la proiectul reactoarelor3 şi 4, considerând că nu se ştie cu exactitate care sunt costuriletotale ale acestuia având în vedere cheltuielile foarte mari cudepoluarea zonei după exploatare.

Alro Slatina (ALR), care este cel mai mare angajator din judeţulOlt, a înregistrat anul trecut un profit net preliminar de 160,4mil. lei (38,1 mil. euro), de peste două ori mai ridicat decâtcâştigul obţinut în anul de criză 2009. Afacerile companiei s-aumajorat în 2010 cu 28,4%, la peste 1,8 mld. lei (430,5 mil.euro).

Gheorghe Dobra, directorul general al companiei Alro, a stat laconferinţa de presă de ieri lângă Florenţa Ghiţă, senior consultantla Premium Communications, firma care face PR-ul pentru Alro.

Ghiţă l-a atenţionat pe Dobra să evite răspunsurile la uneleîntrebări puse de jurnalişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO