Burse - Fonduri mutuale

Alumil: Eram mai pesimisti. Lucrurile nu stau asa de rau

22.05.2009, 00:00 77

Conducerea producatorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU), subsidiara a grupului elen Alumil, spune ca firma este mai putin afectata de criza decat anticipa initial si ca semnele din prezent indica spre o stabilizare a pietei.
"Deocamdata este de bine. Eram mai pesimisti in toamna. Lucrurile nu stau asa de rau. Am luat si niste masuri de reducere a costurilor. Daca nu o sa vedem o scadere a cererii in partea a doua a anului, o sa iesim mai intariti dupa anul acesta", a declarat Marius Ionita, directorul de operatiuni al Alumil Rom Industry.
Alumil a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 21,1 mil. lei (4,9 mil. euro), in scadere cu circa 12,9% fata de anul precedent. Cu toate acestea, profitul net al companiei s-a majorat in acelasi interval cu 20%, ajungand la 3,1 mil. lei (0,73 mil. euro). "Cresterea profitului pe primul trimestru din acest an s-a datorat in principal reducerii costurilor cu materiile prime. Masurile de reducere a costurilor, in principal la salarii si chirii, se vor vedea abia din trimestrul al doilea. Cele cu salariile le-am redus cam cu 15%. N-am dat pe nimeni afara, am renuntat la niste bonusuri si prime", spune Ionita.
Actiunile Alumil au inregistrat in acest an una dintre cele mai mari cresteri, de la finele anului trecut acestea urcand cu 123%, dupa ce anterior titlurile producatorului de profiluri din aluminiu s-au depreciat de circa 14 ori fata de momentul listarii acestora pe Bursa, la inceputul anului 2007.
Conducerea Alumil spune ca ritmul vanzarilor este in prezent apropiat de cel din prima parte a anului.
"Perioada aceasta din lunile aprilie-mai au mers in linie cu primul trimestru. Adica am avut o scadere de circa 15% care s-a vazut si in primele trei luni si se pare ca s-a stabilizat acolo. Ne-am oprit din scadere. Sunt inca proiecte in domeniul constructiilor care mai merg. Proiecte noi de talie foarte mare nu mai sunt, dar cele mici si medii inca se mai construiesc. Concurenta e mai mare, dar noi suntem acolo", spune Marius Ionita.
El a precizat ca diversificarea activitatii Alumil pe mai multe segmente, respectiv cel rezidential, de office sau pe piata comerciala, a ajutat firma sa nu simta socurile ajustarii care pe unele segmente, cum ar fi cel rezidential, care a a suferit o reducere si de 40-50%.
"A mers bine partea de office, cladiri de business de nivel mediu si industrial, dar tot de partea asta de birouri, reabilitari la blocuri care necesita profiluri din aluminiu", spune Ionita.
Pentru acest an, Alumil si-a bugetat afaceri in scadere cu 19%, de 92 mil. lei si un profit net cu 19,8% mai mic decat cel realizat in 2008, respectiv la nivelul de 7,67 mil. lei.
"Eu zic ca bugetul pe 2009 se va realiza. Daca se mentine nivelul acesta de pana acum il vom si depasi. Trimestrul al treilea va fi definitor in acest sens", a precizat Marius Ionita.
Actiunile Alumil Rom Industry inregistrau pe parcursul sedintei de ieri o scadere de 6,3%, pana la un pret de 1,5 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 11,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO