Burse - Fonduri mutuale

Analistii Broker Cluj evalueaza Conpet Ploiesti la peste 105 mil. euro

04.09.2008, 19:24 21

Analistii firmei de intermediere Broker Cluj au estimat un pret tinta de 43,76 pentru actiunile Conpet Ploiesti (COTE) in urmatoarele 6-12 luni, potrivit unui raport emis luni de casa de brokeraj. La acest nivel, valoarea Conpet ar fi de circa 107 milioane de euro.
Nivelul de pret estimat este cu circa 15% sub cel la care aceste titluri se tranzactionau pe parcursul sedintei de ieri, de 38 lei/actiune.
Metoda de evaluare a fost cea DCF (Discount Cash Flow), respectiv de actualizare a profiturilor viitoare ale companiei pe un orizont de 5 ani.
Pentru 2008, Broker estimeaza ca transportatorul de produse petroliere va inregistra o crestere de 10% a cifrei de afaceri, pana la 302,5 mil. lei si profitul brut al companiei va urca in aceeasi perioada cu 11%, ajungand la 36,3 mil. lei (circa 10 mil. euro).
Marja de profit luata in calcul este cea medie inregistrata de Conpet in ultimii trei ani, respectiv o rata a profitului operational de 12,4%.
Actiunile Conpet se tranzactioneaza in prezent la un indicator PER (n.r. - pret raportat la profit pe actiune) de 7,6 cu profitul pe ultimele patru trimestre, mult sub cei ai companiilor similare din strainatate luate in analiza, care variaza intre 11,8 si 14,3 si aproape la jumatate fata de media la nivelul celor din SUA.
Compania a inregistrat pe trimestrul al doilea din acest an un profit net de 23,6 mil. lei (6,5 mil. euro), de peste trei ori mai ridicat fata de cel obtinut in intervalul aprilie-iunie din 2007, dupa ce compania a incasat 16 mil. lei (4,4 mil. euro) de la Petrom in urma unei sentinte comerciale.
La cotatia de 38 lei/actiune, actiunile Conpet se tranzactioneaza cu un discount de 20% sub valoarea contabila raportata pe actiune a companiei.
Conpet este unicul operator al sistemului national de transport prin conducte, societatea detinand monopolul in domeniu.
Compania are o dependenta fata de principalul sau client, Petrom, care a contribuit anul trecut cu 70% la afacerile transportatorului de produse petroliere.
Analistii Broker Cluj spun ca un alt risc este legat de sensibilitatea companiei la variatiile de curs valutar, din cauza datoriilor contractate in euro. Acestia sunt de parere ca investitiile de modernizare pe care compania le are in desfasurare vor conduce in viitor la cresterea profitabilitatii acesteia.
Titlurile Conpet Ploiesti inregistrau ieri o crestere de peste 12%. La pretul de 38 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 93,2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO