Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că excesul de bani va alimenta şi creşterea bursei

Analiştii cred că excesul de bani va alimenta şi creşterea bursei

Analiştii cred că excesul de bani va alimenta şi creşterea bursei

Autor: Stefan Musgociu

24.01.2012, 00:05 1011

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,4%, într-o piaţă în care investitorii au urmat linia burselor vest-europene, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditate.

"Să sperăm că excesul de lichiditate generat de băncile centrale majore, acompaniate şi de cele din state precum România, va reuşi să acopere crevasele lăsate de criză în sistemul financiar şi că se va reflecta, din ce în ce mai mult, în fonduri disponibile pentru active cu un risc mai ridicat. Deocamdată, acest exces de lichiditate se reflectă timid în cotaţii mai ridicate pe pieţe, însă volumele vor creşte semnficativ numai odată cu o revenire a încrederii şi ulterior a inflaţiei", a declarat Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.

Majoritatea acţiunilor au înre­gistrat variaţii uşoare încă de la deschidere, iar lichiditatea a fost asigurată de tranzacţiile realizate cu doar câteva acţiuni.

Punctul maxim de creştere al indicelui general BET-C a fost atins în jurul orei 11:45, când piaţa avansa cu numai 0,46%.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic menţineau indicele BET-NG la nivelul de la închiderea de vineri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprie­tatea au dus indicele BET-FI cu 0,57% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente. Creşterea a fost determinată în principal de titlurile FP, care au urcat cu peste 3%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 17,8 milioane lei, şi au asigurat aproape jumătate din rulajul pieţei acţiunilor. Aceste titluri au crescut cu 3,08%, la 0,4655 lei.

Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti, crede că evoluţia acţiunilor FP este determinată de achiziţiile realizate de un investitor mai mare. El nu crede însă că această creştere poate fi sustenabilă pe termen scurt, în absenţa unor ştiri pozitive care să îi determine şi pe alţi investitori să intre la cumpărare.

Pe de altă parte, Florin Ilie consideră că acţiunile Fondului Pro­prie­tatea reflectă mai fidel decât alte titluri, mai puţin lichide, evoluţiile de pe plan internaţional.

"Procesul de transfer dinspre persoanele fizice române către per­soane juridice străine a fost constant, consistent şi vizibil de la listare până în prezent. Conform ultimelor date pu­blicate, acest proces continuă, însă magnitudinea şi viteza sa au fost in­fluenţate semnificativ de factori pre­cum noile despăgubiri, acum practic încheiate, dar şi de contextul financiar internaţional", a adăugat Ilie.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Acţiunile Erste au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă, de 12,34 procente, şi au ajuns la 71,45 lei (16,44 euro).

Erste a anunţat luni că a răscumpărat o serie de bonduri garan­tate de statul austriac în valoare de 1,5 miliarde de euro, aceasta fiind a treia operaţiune de acest gen, din cele patru emisiuni lansate în 2009, cu garanţie de stat.

"În plus, este posibil ca piaţa să analizeze cu mai mare atenţie dife­renţele de multipli la care se tran­zacţionează acţiunile Erste faţă de alte bănci regionale cu expunere similară în Ungaria şi alte ţări din zona noastră", a mai spus brokerul de la ING Bank.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 6,7 milioane de lei, sumă din care 3 mi­lioane de lei au reprezentat valoarea a două deal-uri.

Pe piaţa principală, preţul a crescut cu 1,03%, la 0,591 lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIF-urilor după ce titlurile Erste Bank (EBS), care au cea mai mare pondere în activele celor cinci societăţi de investiţii financiare, au înregistrat ieri un avans de peste 12% pe bursa de la Bucureşti, până la 71,45 lei/unitate.

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat şi ieri pe bursă cu 3,1% şi au dus avansul de la începutul anului la 9%. Evoluţia vine după ce statul şi-a redus până aproape de zero participaţia în fond, iar străinii au cumpărat masiv acţiuni de la listarea companiei.

  • Evoluţia burselor externe după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o creştere de 0,5% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalele burse europene consemnau aprecieri cuprinse între 0,6% şi 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO