Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că străinii sunt pasivi pe Bursă din cauza ştirilor mixte

Autor: Stefan Musgociu

16.11.2010, 23:31 24

Bursa a înregistrat variaţii reduse marţi, într-o piaţă în careinvestitorii au ri­dicat preţul acţiunilor Zen­tiva România (SCD)cu aproape 15%, respectiv limita ma­xi­mă de variaţie de peparcursul unei zile.

O parte dintre puţinii investitori pre­zenţi la tranzacţionare aureacţionat vizi­bil la rezultatele financiare publicate luni, dupăînchiderea şedinţei bursiere, de Zentiva România. Cotaţiiletitlurilor pro­ducătorului de medicamente au urcat cu 12,26% ladebutul zilei de marţi, iar ulterior cotaţiile s-au men­ţinut pecreştere. În a doua parte a şedinţei, cererea a depăşit vizibiloferta astfel că orice ordin de vânzare era executat imediat.

Potrivit raportului financiar, profitul net al Zentiva a crescut înprimele nouă luni de la 3,2 mil. lei la 57,4 milioane de lei, iarcifra de afaceri s-a majorat cu 53,3%, la 201,5 milioane delei.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuriîn imediata apro­piere a ultimelor cotaţii de luni încă de ladeschiderea şedinţei, iar variaţiile uşoare au venit pe fondul unorrulaje reduse. La ora 16:00, lichiditatea acţiunilor de la Bursădepăşea cu puţin 2 milioane de euro, în timp ce pe obligaţiuni seînregistraseră tranzacţii de 2,4 milioane de euro. Principalulindice al pieţei, BET, consemna un avans de doar 0,1%, în timp ceSIF-urile pierdeau în medie la aceeaşi oră 0,5%. Indicele general,BET-C, era pe plus cu 0,4%.
Adrian Danciu, analist la SSIF Broker, consideră că lichiditatearedusă şi volatilitatea scăzută sunt strâns legate între ele,întrucât în lipsa unor variaţii vizibile speculatorii nu seîncumetă să intre la tranzacţionare.

"Deocamdată caracterul mixt al ştirilor externe îi poate determinape investitorii străini să rămână pasivi în politica lor de a-şidiminua sau majora ex­punerea pe anumite economii «emer­gente»printre care s-ar regăsi, cu in­dulgenţă, şi România.Incertitudinea poli­tică, cea a evoluţiei economiei na­ţio­nale, înspecial a consumului intern, pre­cum şi lipsa unei coerenţe lanivelul politicilor fiscale nu fac altceva decât să aducă reticenţăpentru investiţia pe piaţa de capital", a declarat Danciu. Danciucrede că cei mai mulţi investitori s-au retras pe poziţii deaşteptare după introducerea sistemului de raportare şi platătrimestrială a câştigului pe piaţa de capital. Un alt motiv pentrulichiditatea redusă poate fi orientarea unor in­vestitori spreacţiuni Fondul Proprie­tatea, iar aceştia vor reveni în piaţăprobabil odată cu listarea Fondului, crede analistul.

"Dezbaterile pe marginea OUG 50/2010 aduc o anumită reticenţă faţăde perspectivele de profit ale băncilor şi, având în vedere căacesta este sectorul cel mai reprezentativ de la BVB, putem spunecă este un element care aduce apatie din partea investitorilor princreşterea riscurilor investiţionale", mai spune Danciu.
El crede că interesul pentru piaţa de capital şi pentru România îngeneral poate fi resuscitat ori prin îmbunătăţirea perspectiveloreconomice, care ar trebui să se revadă în indicatorimacroeco­no­mici şi sectoriali, ori prin apariţia unor pre­siuniinflaţioniste determinate de stimulări cantitative.
Rulajul pieţei principale a fost susţinut în proporţie de peste 37%de tranzacţii cu acţiuni BRD (BRD), în valoare de 3,2 milioane lei.Titlurile BRD staţionau la acelaşi nivel de ieri în jurul orei16:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO