Burse - Fonduri mutuale

Analistii estimeaza pierderi de 18,2 mil. € la Petrom in T4

22.02.2010, 23:06 26

Grupul de petrol si gaze Petrom (SNP) a inregistrat o pierderede 75,4 milioane de lei (18,2 milioane de euro) in trimestrul alpatrulea din 2009, comparativ cu un rezultat negativ de 1,27miliarde de lei in perioada similara a anului anterior, potrivitestimarilor analistilor consultati de Reuters.

Rezultatul pentru ultimele trei luni din 2009 a fost afectat dereducerea marjelor de profit din activitatea de rafinare si decosturile privind restructurarea personalului, in timp ce inoctombrie-decembrie 2008, pierderea de 1,27 miliarde de lei a fostjustificata prin constituirea de provizioane.

In trimestrul al treilea al anului trecut, Petrom a raportat unprofit net de 615 milioane de lei.

Trecerea pe pierderi, fata de trimestrul al treilea, a fostcauzata de pretul mai mare al petrolului si cheltuieli de 120 mil.euro rezultate din procesul de restructurare a personalului,considera analistii. Totodata, Petrom a reevaluat in scadere sivaloarea unor active pe segmentul de rafinare.

Grupul a inregistrat profit operational in ultimul trimestru din2009, respectiv 46,7 mil. lei, comparativ cu pierderi de 1,2 mld.lei in lunile octombrie-decembrie 2008.

Veniturile au scazut usor in perioada mentionata, la 3,72miliarde de lei, de la 3,74 miliarde de lei in urma cu un an.

La sondajul Reuters au participat analisti din partea AlphaFinance Romania, EFG Eurobank Securities SA, Raiffeisen Centrobank,SSIF Ieba Trust, Tradeville si UniCredit CAIB Securities.

Petrom a anuntat la sfarsitul anului trecut reducereaprogramului de investitii prevazut la rafinaria Petrobrazi sireducerea capacitatii de productie a acesteia.

Cea mai mare companie romaneasca a anuntat la finele anului ca aatras un credit de 500 de milioane de euro de la un consortiu de 9grupuri bancare si in acest an ar putea majora capitalul Petrom cuun miliard de euro in vederea sustinerii programului derestructurare si rambursare a creditelor existente. Petrom aconsemnat in primele trei trimestre din acest an un profit net de1,53 miliarde de lei (363,8 milioane de euro), in scadere cu 33%comparativ cu perioada similara a anului trecut. Totodata,afacerile companiei s-au diminuat cu 27%, la un nivel 9,45 miliardede lei (2,2 miliarde de euro).

Petrom este controlat de grupul austriac OMV, care detine oparticipatie de 51,01% din actiuni, iar principalii actionariminoritari sunt Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, siFondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO