Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Raiffeisen nu văd o îmbunătăţire semnificativă a profitului TLV în acest an

Analiştii Raiffeisen nu văd o îmbunătăţire semnificativă a profitului TLV în acest an

Autor: Andrei Chirileasa

13.04.2011, 23:53 49

Banca Transilvania (TLV) ar trebui să fie unul dintreprincipalii beneficiari ai revenirii pe creştere a economieilocale, care s-ar putea reflecta în scăderea creditelorneperformante, însă reducerea costurilor de risc ar putea fi maimică decât se estima anterior, iar creşterea profitabilităţii va fiprobabil amânată cu un an, cred analiştii firmei de brokerajRaiffeisen Capital & Investment, parte a grupului RaiffeisenBank.

Aceştia arată că deşi profitul raportat de Banca Transilvania peanul trecut, conform standardelor internaţionale de contabilitate(IFRS), a fost la nivelul aşteptărilor, informaţiile furnizateprivind creditele neperformante sunt "dezamăgitoare". "Deşi nivelulcreditelor neperformante s-a dublat, costurile de risc au fostţinute sub control printr-o reducere a nivelului de acoperire (acreditelor neperformante prin provizioane - n.red.)", aratăanaliştii Raiffeisen. Din acest motiv, ei şi-au ajustat în creştereestimările privind costurile de risc ale băncii în acest an.

Pe de altă parte, ei estimează că în acest an Banca Transilvaniava continua să crească mai mult decât piaţa, la nivel de active,câştigând cotă de piaţă, dar apreciază că profitabilitateaoperaţională la nivelul băncilor locale va începe să scadă în acestan din cauza presiunii pe venituri, în special privind reducereamarjelor nete de dobândă (diferenţa dintre dobânda cerută de băncila credite şi cea oferită la depozite).

Concretizarea intenţiei anunţate de BNR de a restricţionacreditul în valută pentru persoanele fizice cu venituri exclusiv înlei ar putea favoriza Banca Transilvania, care are o prezenţă mairedusă pe segmentul creditării în monedă străină faţă de uniicompetitori, se mai arată în raportul Raiffeisen. Guvernatorul BNRMugur Isărescu a spus săptă­mâna trecută că sunt în pregătiremăsuri prudenţiale de descurajare a creditării în valută pentrupersoanele fizice cu venituri în lei.

Raiffeisen şi-a redus estimarea privind profitul pe care BancaTransilvania îl va raporta în acest an, pe IFRS, la 135 mil. lei,faţă de 183 mil. lei anterior. Anul trecut Banca Transilvania araportat un profit net ajustat de 134 mil. lei, în creştere cu 41%faţă de 2009.

Pe baza acestor estimări, analiştii Raiffeisen au calculat unpreţ-ţintă de 1,68 lei pentru titlurile TLV, cu 5,6% peste ţinta depreţ precedentă (1,59 lei). În baza acestei evaluări, potenţialulde creştere al acţiunilor TLV ar fi de circa 12%, raportat lapreţul de ieri de pe Bursă de 1,497 lei. De la începutul anuluiacţiunile băncii au câştigat aproape 22%. Capitalizarea băncii esteîn prezent de 537 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO