Burse - Fonduri mutuale

Analistii spun ca asteptau scaderea de profit de la Petrom

Analistii spun ca asteptau scaderea de profit de la Petrom

Click pentru imaginea intreaga

17.08.2007, 19:25 20

Scaderea castigurilor companiei Petrom, in acest an, a fost anticipata de analisti, datele pe trimestrul al doilea fiind in linie cu estimarile, chiar daca rezultatul s-a apropiat mai mult de limita minima.
Petrom a raportat ieri un profit net de 887 de milioane de lei (270 de milioane de euro) pe primele sase luni, in scadere cu 38% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce la nivelul trimestrului al doilea (T2), profitul net a fost de 506 milioane de lei, mai redus cu 7% fata de T2 din 2006.
"Rezultatele Petrom sunt in principiu in linie cu asteptarile noastre. La nivelul profitului operational - EBIT, datele pe segmentul de rafinare si marketing sunt cu circa 5% peste estimarile noastre, iar pe explorare si productie, sunt cu 3% mai bune fata de previziunile noastre", a declarat Oleg Galbur, directorul departamentului de analiza de la Raiffeisen Capital & Investment.
Pe de alta parte, analistii de la CA IB Securities spun ca datele raportate de Petrom au fost sub asteptarile lor.
"Per ansamblul semestrului, rezultatele sunt cu 12% mai jos la nivelul EBITDA si cu 13% la nivelul profitului net, sub estimarile noastre, in timp ce, la nivelul trimestrului al doilea, sunt cu circa 20% mai jos atat in ceea ce priveste EBITDA, cat si profitul net", a precizat Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la CA IB Securities.
Cresterea pretului titeiului a ajutat rezultatele din trimestrul al doilea, dar raportat la acelasi trimestru din 2006, pretul mediu la barilul de petrol a fost mai mic.
Potrivit Adrianei Marin, volumele din explorare si productie au fost mai mici decat asteptarile societatii de brokeraj. In acelasi timp, evolutia cursului de schimb a avut o influenta negativa in special asupra cheltuielilor de operare.
Intre aspectele pozitive din trimestrul al doilea a fost imbunatatirea marjelor de rafinare.
"Cele sase saptamani de inchidere a rafinariei Arpechim - o inchidere programata, au avut un efect pozitiv mai degraba, pentru ca astfel pierderile din rafinare au fost mai mici. Partea negativa a fost ca anumite cantitati de titei nu au putut fi procesate", a spus Adriana Marin.
Potrivit lui Oleg Galbur de la Raiffeisen Capital & Investment, rezultatele mai bune pe rafinare si marketing s-au datorat reducerii cheltuielilor cu energia si utilitatile, scaderii cheltuielilor cu personalul in urma reducerii numarului de salariati, dar si faptului ca procesul de restructurare la nivelul benzinariilor initiat de companie a inceput sa dea roade.
Analistii au pareri relativ impartite in privinta faptului daca Petrom va reusi in al doilea semestru al anului sa raporteze rezultate mai bune ca in primul.
Analistii de la societatea de brokeraj Vanguard, de exemplu, spun ca daca pretul barilului de titei se mentine in jurul nivelului de 70 dolari/baril, Petrom ar putea inregistra in trimestrul al treilea rezultate similare celor din al doilea trimestru.
"Trimestrul al doilea se poate numi unul bun in conditiile unui pret al barilului in jurul a 70 $, insa acest fapt nu a compensat rezultatele slabe din primele trei luni ale anului. La cotatiile actuale ale titeiului pe plan international, Petrom poate obtine 150 - 170 mil. euro profit net pe un trimestru, astfel incat un rezultat cumulat de 550 - 600 mil. euro pentru 2007 este plauzibil", a declarat Cristian Tudorescu, seful departamentului de analiza al Vanguard.
Adriana Marin de la CA IB spune ca rezultatele pe semestrul al doilea nu vor fi neaparat mai bune ca datele din primele sase luni.
"Marjele de rafinare nu vor mai fi atat de bune, dar va avea loc o mica crestere a pretului la gaze. Un alt factor pozitiv este ca au reusit sa opreasca declinul productiei. In principiu cred ca in explorare si productie va fi putin mai bine, dar nu neaparat si in partea de rafinare si marketing", considera Marin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO