Burse - Fonduri mutuale

Analistii spun ca Bursa mai poate sa scada cu 10% fara sa se schimbe trendul

Analistii spun ca Bursa mai poate sa scada cu 10% fara sa se schimbe trendul
21.04.2010, 23:10 31

Analiza tehnica se ocupa cu studiul graficelor si miscarilorindicilor si actiunilor bursiere, pe baza carora analistii incearcasa anticipeze cum vor evolua acestea in viitor folosindu-se de maimulti indicatori, precum linii de trend, praguri suport, mediimobile etc.

Privind dintr-o perspectiva mai larga, analistii atrag atentiaasupra faptului ca dupa cresterile puternice din ultimul an putemasista si la corectii de amploare, de 30% pana la 50%, inconditiile in care, spre exemplu, indicele BET-FI a urcat pana in prezent cu circa 280%fata de minimele din luna februarie a anului trecut.

Ieri, SIF-urile au inregistrat cea de-a patra sedintaconsecutiva de scadere, pierderile cumulate pe indicele BET-FI dinultimele patru zile depasind 6%.

"Avand in vedere ca nivelul lichiditatii continua sa se situezepeste un nivel mediu inregistrat in ultimele 25 de sedinte, neputem astepta ca valul corectiv sa fie unul de tip complex. Incazul unui scenariu pesimist, o strapungere a pragului din 30.750de puncte ar putea aduce noi deprecieri avand ca tinta valoarea de28.000 de puncte", spune Adrian Danciu, seful departamentului deanaliza din cadrul firmei de brokeraj Broker Cluj.

Potrivit lui, deocamdata nu se pune problema unei schimbari atrendului pe termen mediu, indicele BET continuand sa se mentina ininteriorul unui palier orizontal format de pragurile de 5.870 depuncte si 6.130 de puncte, iar eventuale semnale negative date deanaliza tehnica ar fi date de strapungerea nivelului minim, de5.870 de puncte.

Pe indicele BET, corectia abia incepe sa sevada

"Pe indicele BET, de-abia acum indicatorul RSI (RelativeStrength Index - n. red.) este pe semnal de vazare. In ultimelepatru saptamani s-a vazut o incetinire a miscarii. In variantaoptimista, miscarea se poate transforma intr-una laterala (variatiiintr-un interval restrans - n.red.), cum a fost cazul perioadeiseptembrie-noiembrie din 2009, iar apoi sa se reia cresterile.BET-ul are o oarecare sustinere la 6.000 de puncte, insa dacaprivim lucrurile pe termen mai lung, aceasta este prima saptamanade corectii intr-o perioada indelungata. Un nivel suport peindicele BET vad in preajma nivelului de 5.200 de puncte", spuneFlorin Irimia, broker la societatea de intermediere IntercapitalInvest.

In cazul SIF-urilor, el a precizat ca acestea s-au apropiat maimult de niste suporturi, in jurul nivelului de 29.700 de puncte,iar ordinele la cumparare pe actiunile SIF Oltenia la 1,83lei/actiune, il face sa creada ca pragul psihologic de 30.000 depuncte ar putea rezista.

Analistii Vanguard cred tot in pragul suport al SIF-urilor de28.000 de puncte.

"Pe termen mediu BET-FI ramane incadrat intr-un canal ascendent,insa pe termen scurt lucrurile sunt putin diferite, cotatia iesinddin canalul ascendent al ultimelor 5 luni (semnal bearish), gasindsuport la nivelul de 30.800 de puncte. Pentru o intoarcere acotatiei vom avea nevoie de o stabilizare la acest nivel si eventual de un semnal decumparare, insa trecerea indicelui sub pragul de 30.800 de punctear putea conduce la noi scaderi, prima tinta fiind suportul de28.000 de puncte", explicau ieri analistii Vanguard intr-o notatransmisa investitorilor.

Cel mai rau scenariu: corectie de 50% in doualuni

Cei mai pesimisti analisti spun ca optimistul investitorilor,care a ajuns la noi niveluri maximale, este un semnal ca piata arputea consemna o scadere de pana la 50%, care nu ar fi neobisnuitape o piata emergenta, cum este cea de la Bucuresti.

"Miscarea in sus a Bursei din martie 2009 si pana in prezenteste trendul principal, care insa nu a consemnat nicio corectiemulti lunara pana in prezent. Ne asteptam ca preturile actiunilorde la Bursa sa coborare cu 50% de la actualele niveluri.Suporturile indicilor BET si BET-FI sunt in zona de 4.000 sirespectiv 20.000 de puncte, care credem ca vor rezista. Tendinta decrestere a Bursei a inceput in martie 2009 si orice corectie multilunara ar trebui vazuta ca o oportunitate de cumparare. Acesta nueste momentul pentru corectii de scurta durata. O crestere care seintinde pe durata a 15 luni are nevoie de cel putin doua luni decorectii", este de parere Mukul Pal, director al societatii deconsultanta in investitii Orpheus Capital si membru al AsociatieiAnalistilor Tehnicieni din New York.

Un alt indicator de analiza tehnica la care investitorii se uitaeste media mobila din ultimele 50 de zile. In ultimul an, indiceleBET s-a apropiat de circa sapte ori de media sa mobila la 50 dezile, fara sa coboare sub acest nivel, fapt care in analiza tehnicaar fi reprezentat un semnal de vanzare. Analistii spun totusi ca cucat un anumit prag este testat de mai multe ori, cu atat cresteriscul ca acesta sa fie depasit la un moment dat.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat de la inceputul anului ocrestere de 27% la nivelul indicelui BET (in euro), ocupand loculal saptelea dintr-un total de 81 de piete din punctul de vedere alcastigurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO