Burse - Fonduri mutuale

Analiza de piaţă: Brokerii nu cred în revenirea bursei în ciuda optimismului extern. Ieri, principalele acţiuni au crescut cu peste 3%

Analiza de piaţă: Brokerii nu cred în revenirea bursei în ciuda optimismului extern. Ieri, principalele acţiuni au crescut cu peste 3%

Autor: Stefan Musgociu

28.09.2011, 00:02 446

Bursa a crescut cu 2,9% şi a recuperat astfel o parte din scăderea de 5,3% înre­gistrată în prece­den­tele trei şedinţe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în pro­porţie de 42% de tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA).

Piaţa locală a avansat cu peste 1% încă de la deschidere, revenirea fiind deter­minată de menţinerea burselor externe pe creştere, de până la 2,9%. Totuşi, la fel ca în precedentele şedinţe, amplitudinea variaţiilor de pe piaţa locală a fost mai redusă decât cea a mişcărilor de pe bursele externe, care au urcat cu până la 4,6%.

"Veştile legate de măsurile propuse de liderii europeni au oferit o nouă gură de oxigen burselor din regiune şi de peste Ocean, dar situaţia eco­no­mico-fi­nan­ciară are încă multe necunoscute care pot oricând să surprindă negativ pie­ţele, inducând deprecieri în con­ti­nuare. Din acest motiv consider că este pu­ţin probabil ca evoluţia bursei româ­neşti să fie una diferită de cea a clima­tu­lui internaţional, iar o revenire a cota­ţiilor indicilor spre nivelurile de la înce­pu­tul anului este puţin probabilă", a de­cla­rat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

La finalul anului, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 3,45%. Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 3,4%.

În primele două ore au fost realizate şi şase tranzacţii negociate cu acţiuni Ro­phar­ma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Re­tra­sib (RTRA), în valoare cumulată de 20 mil. lei (4,6 mil. euro). Suma repre­zintă restul de 42% din rulajul pieţei ac­ţiunilor.

"Deal-urile pot fi puse pe seama unor balansări în portofoliul unui asset manager (administrator de fonduri şi active - n.red.)", a afirmat Chişu.

Titlurile Fondului Proprietatea s-au men­ţinut în topul rulajelor, cu opera­ţiuni de 15,3 milioane lei, iar preţul a crescut cu 3,6%, la 0,4455 lei. Cu acţiunile FP au fost realizate şi două deal-uri cu 0,1% din titlurile Fondului Proprietatea, pentru 6,1 milioane lei.

Acţiunile Erste au continuat să crească vizibil şi marţi, impulsionate de evoluţia de pe piaţa de la Viena. Market makerii de la BVB au ridicat preţul încă de la deschidere, pentru a-l aduce la un nivel apropiat de cel de pe bursa din Austria. La finalul şedinţei, pe busa de la Bucureşti acţiunile Erste erau în creştere cu 10,15%, la 90,1 lei (20,9 euro), iar pe piaţa de la Viena avansau cu 9,31%, la 20,72 euro.

"Explicaţia decalajului dintre piaţa românească şi bursele externe atunci când acestea cunosc un reviriment ţine de prezenţa slabă a cumpărătorilor în ringul autohton, iar cei prezenţi adoptă mai degrabă o atitudine de aşteptare, preferând acumularea defensivă în această perioadă de nesiguranţă şi nelinişti pe plan internaţional", a mai spus brokerul de la IFB Finwest.

Bursele vest-europene au urcat cu până la 4,6%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est au crescut cu cel mult 4,5%. Investitorii au reacţionat pozitiv încă de luni la unele informaţii că oficialii europeni lucrează la un plan de a folosi Fondul European de Stabilitate Financiară drept "pârghie" pentru a obţine mai multe fonduri destinate sprijinirii ţărilor cu probleme finan­ciar-fiscale severe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO