Burse - Fonduri mutuale

Angajamentul noului şef al BVB: Voi discuta personal cu potenţialii emitenţi

Angajamentul noului şef al BVB: Voi discuta personal cu potenţialii emitenţi
29.08.2010, 23:59 60

Valentin Ionescu, care are o ex­perienţă în brokeraj de 15 ani,a fost adus la conducerea Bursei de la Bucureşti pentru a dinamizapro­cesul de dezvoltare a pieţei, care a suferit în ultimii ani dincauza lipsei listărilor şi a lichidităţii scăzute. Ultimii ani auarătat însă că, indiferent de iniţiativele cu care au venit şefiiBursei, piaţa de capital a rămas ruptă de restul economiei şiprivită cu circumspecţie de cei din afara ei.
"În primul rând, mă voi ocupa de ceea ce cred că este cea maiimportată problemă a Bursei în acest moment - atragerea de noiemitenţi, printr-o strategie de sales proactivă. Voi organizaroad-show-uri în care voi merge către potenţialii emitenţi şi voidiscuta personal cu aceştia pentru a-i atrage la Bursă. Ceea cevreau să construiesc este o bursă care să joace un rol central îneconomie, unde companiile să găsească finanţare, iar fondurilelocale de pensii şi investitorii locali şi străini să găseascăoportunităţi de investiţii", a declarat Valentin Ionescu.
El este primul broker care ajunge în executivul Bursei de laBucureşti. Conducerea Bursei a fost acuzată până acum de brokeri cănu a făcut suficient pentru atragerea de emitenţi şi creşterealichidităţii, astfel că numirea unui broker în funcţia de directorgeneral ar putea accelera dezvoltarea pieţei.
Valentin Ionescu, în vârstă de 38 de ani, a fost numit joi înfuncţia de director general al BVB, înlocuind-o în funcţie pe AncaDumitru, care va rămâne în executivul Bursei urmând să ocupefuncţia de director general adjunct.
El militează pentru unificarea pieţei de capital din România, prinfuziunea dintre BVB şi Bursa din Sibiu (Sibex), idee susţinută demajoritatea membrilor Consiliului de Administraţie al BVB.
"Pe piaţa locală ar trebui să fie o singură bursă puternică. Voipromova ideea fuziunii celor două burse, însă aceasta depinde şi dedorinţa acţionarilor. Competiţia nu trebuie să fie internă, ciexternă", susţine Ionescu.
El mai spune că pentru promovarea pieţei este nevoie de efortultuturor participanţilor la piaţă, de la brokeri şi până laautorităţile de reglementare.
"Listarea Fondului Proprietatea este un atu important pentru Bursăşi o vom folosi pentru promovarea pieţei către băncile mari deinvestiţii. Ne uităm să dezvoltăm şi piaţa derivatelor şi aproduselor structurate. Cred că aceste produse vor aduceinvestitori noi, fiind foarte interesante pentru investitorii deretail. De asemenea, avem piaţa ATS, unde am vrea să stimulămfurnizorii de lichiditate pentru a aduce două-trei companiiregionale", explică Ionescu.

15 ani de activitate pe Bursă
El se numără printre puţinii brokeri locali care au fost în piaţăîncă de la prima şedinţă de tranzacţionare de la Bursă, din 20noiembrie 1995, când avea doar 23 de ani. În 1996 a pregătitlistarea la Bursă a dezvoltatorului imobiliar Impact, una dintreprimele companii private româneşti listate la Bursă. Timp de 10 ania fost director de operaţiuni la firma de brokeraj Euro InvestVision. În 2007, după finalizarea unor cursuri de finanţe launiversitatea americană Georgetown, a fost recrutat de companiacehă de brokeraj Wood&Company, pentru care a coordonat maimulte proiecte regionale, fiind şi unul dintre iniţiatoriiproiectului privind listarea certificatelor pe Fondul Proprietateala Viena. A lucrat apoi un an pentru banca de investiţii austriacăEuro Invest Bank, după care a fost cooptat în echipa Erste-BCRpentru coordonarea departamentului de produse de brokeraj pentrusegmentul de retail. Printre obiectivele asumate de ValentinIonescu, în calitate de director general al BVB, se numără şicreşterea valorii acţiunilor.
Titlurile BVB au debutat la Bursă pe data de 8 iunie şi au câştigatdeja 50 de procente faţă de momentul listării. Vineri, acţiunile aucâştigat 1,7%, capitalizarea BVB fiind de 62 de milioane deeuro.

Doi pe un loc pentru Consiliul de Administraţie al DepozitaruluiCentral
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti vor trebui să aleagă lasfârşitul săptămânii viitoare cei nouă candidaţi care să reprezinteBursa la alegerile pentru Consiliul de Administraţie alDepozitarului Central.
În cursă s-au înscris 18 candidaţi, printre care se numără cei nouămembri actuali ai conducerii Depozitarului, precum şi nouă numenoi, susţinute în principal de actualii membri din ConsiliulBursei.
Depozitarul Central, societatea care se ocupă de decontarea şicompensarea tranzacţiilor de pe Bursă şi ţine registreleacţionarilor pentru companiile listate şi nu numai, este una dintreinstituţiile cheie ale pieţei de capital. Bursa este acţionarmajoritar al Depozitarului, cu peste 66% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO