Burse - Fonduri mutuale

Artio a vândut 160 de milioane de acţiuni Petrom înainte ca preţul să crească cu 20%

Artio a vândut 160 de milioane de acţiuni Petrom înainte ca preţul să crească cu 20%

Autor: Andrei Chirileasa

06.04.2011, 23:54 56

Fondurile de investiţii administrate de grupul american ArtioGlobal (fosta divizie de investiţii a Julius Baer), cel mai mareinvestitor străin de pe Bursă, au vândut 160 de milioane de acţiuniOMV Petrom (SNP) în perioada 31 octombrie 2010 - 31 ianuarie 2011,reiese din rapoartele publicate de Artio.

De la finele lunii ianuarie, acţiunile Petrom au câştigat peBursă aproape 20%.

Americanii au încasat circa 56 mil. lei (13 mil. euro) pentruacţiunile vândute, care valorează astăzi pe Bursă 68 mil. lei (16mil. euro).

Acţiunile vândute de Artio reprezintă circa 0,3% din capitalulPetrom şi peste 50% din totalul acţiunilor SNP tranzacţionate înaceeaşi perioadă pe Bursă.

Cele mai multe tranzacţii s-au derulat la finele lunii decembrieşi în luna ianuarie, iar Ziarul Financiar a scris atunci desprefaptul că americanii au început să-şi reducă deţinerea la Petrom,unde a investit încă din 2002, imediat după listarea companiei peBursă.

În urma vânzărilor, Artio şi-a redus participaţia la Petrom dela 1,43% la 1,14%.

Printre cei mai mari cumpărători se numără fondurile grupuluiamerican Franklin Templeton, în special cele dedicate pieţeloremergente, care sunt administrate de Mark Mobius. FondurileTempleton au cumpărat 61 de milioane de acţiuni Petrom în perioadaoctombrie - decembrie 2010, ajungând să deţină la finele anuluitrecut 92 de milioane de acţiuni, respectiv 0,16% din companie,potrivit datelor publicate pe Bloomberg. Franklin Templetonadministrează şi Fondul Proprietatea (FP), care deţine 20,1% dinacţiunile Petrom.

Printre cumpărătorii de acţiuni SNP se numără şi suedezii de laEast Capital, care şi-a majorat participaţia cu circa 20 demilioane de acţiuni în trimestrul al patrulea. Suedezii deţin întotal 192,3 milioane de acţiuni Petrom, adică 0,34% din capitalulcompaniei.

Dacă la Petrom, Templeton şi Artio au avut strategii diferite,la BRD ambii administratori au realizat achiziţii masive. Artio acumpărat la finele anului trecut aproape un milion de acţiuni BRD,ajungând să deţină circa 1%, iar Templeton şi-a majorat deţinereacu 1,5 milioane de acţiuni, ajungând la 0,56%, în contextul în careSIF-urile au vândut pachete semnificative în luna decembrie.

Templeton şi Artio au fost principalii cumpărători şi întranzacţiile din februarie, prin care BERD a vândut 5% dinacţiunile BRD, majorându-şi semnificativ expunerile pe a doua bancădin România. Fondurile au cumpărat acţiuni BRD la preţuri de circa13 lei. Între timp, titlurile BRD au câştigat 10%, depăşind pragulde 15 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO