Burse - Fonduri mutuale

Artrom Slatina, minus 77% la profit

06.08.2008, 18:58 9

Producatorul de tevi din otel TMK Artrom Slatina (ART), parte a grupului rus TMK, a obtinut in primul semestru un profit net de 9,88 mil. lei (2,7 mil. euro), cu 77% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care afacerile au crescut cu 8,8%, la aproape 300 mil. lei (82 mil. euro).
Scaderea profitului a fost determinata, in principal, de operatiunile financiare, care au adus companiei pierderi de 3,17 mil. lei in primul semestru al acestui an, fata de un profit de peste 22 mil. lei in perioada similara din 2007.
Profitul din exploatare s-a redus cu circa 37%, de la 20,8 mil. lei, la 13 mil. lei, in conditiile cresterii principalelor costuri de productie.
Cifra de afaceri din activitatea de baza a companiei, respectiv productia de tevi, a crescut cu 7%, la 272,7 mil. lei. Productia obtinuta in semestrul intai a fost de 81.050 de tone, fata de 82.412 tone in aceeasi perioada a anului trecut. Descresterea productiei obtinute se datoreaza reparatiilor generale efectuate la utilajele de baza din sectia principala de productie in luna ianuarie, cand productia acestei sectii a fost oprita, se arata in raportul semestrial al companiei.
Cresterea cifrei de afaceri din activitatea de baza s-a datorat in principal cresterii preturilor de vanzare la export cu 8,4% si a preturilor de vanzare pe piata interna cu 9,2%.
Costurile cu materii prime si materiale au crescut cu 20,3%, in principal ca urmare a cresterii pretului la materia prima (tagla) determinat de cresterea pretului la fier vechi de la 760 de lei/tona in urma cu un an la 1.550 de lei/tona. Costurile energetice au crescut cu 10%, in timp ce cheltuielile cu personalul au crescut cu 20% ca urmare a cresterii salariului mediu pe societate cu 36%.
Actiunile Artrom au crescut puternic in ultimele sedinte de la Bursa, dupa ce atinsesera minime pentru ultimii doi ani la sfarsitul lunii iulie. Ieri, actiunile ART au castigat 11,6%, inchizand la 18,3 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 64 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO