Burse - Fonduri mutuale

Asirom revine pe profit la sase luni

10.08.2006, 18:51 16

Asirom, companie de asigurari controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a incheiat primele sase luni ale acestui an cu un profit de 2,3 mil. euro (peste 8 mil. lei), dupa ce a raportat pentru 2005 o pierdere de 10 mil. euro (36 mil. lei). Valoarea primelor brute subscrise in prima jumatate a anului a crescut cu 7,5% in euro, pana la circa 100 mil. euro (357 mil. lei).
Compania a revenit pe profit in urma punerii in aplicare a unui plan de reducere a cheltuielilor realizat impreuna cu o companie internationala de consultanta, care a dus la scaderea cheltuielilor cu 10%, sustine directorul general al Asirom, austriacul Boris Schneider.
"Este vorba despre reducerea cheltuielilor incepand de la cele cu materialele de curatenie si pana la cele cu personalul", a explicat directorul general al companiei. Daca la sfarsitul anului trecut Asirom avea aproape 2.600 de angajati, in prezent, numarul acestora este de 2.400.
De asemenea, compania a redus cheltuielile de achizitie a politelor de asigurare RCA, renuntand sa vanda aceste polite prin intermediul brokerilor de pe strada, care, potrivit lui Schneider, cer comisioane de 40-50% din valoarea politei.
"In campania de iarna nu am mai vandut prin intermediul acestor brokeri, fapt care s-a reflectat si in reducerea primelor brute subscrise pe RCA. In Bucuresti, unde piata este ocupata de brokeri, subscrierile au scazut cu circa 30%, dar acest lucru nu s-a intamplat si in restul tarii, unde brokerii au o pondere redusa", a declarat Daniela Meghea, director general adjunct la Asirom.
In prima jumatate a anului, compania a vandut polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) in valoare de aproape 37 mil. euro (130 mil. lei), cu circa 13% in euro mai putin decat in aceeasi perioada din 2005.
In ceea ce priveste asigurarile de viata, Asirom a revenit pe crestere, dupa ce in 2005 afacerile pe acest segment au scazut usor. Valoarea politelor de asigurare de viata vandute de companie in primul semestru se ridica la 14,1 mil. euro, mai mult cu 25% in euro fata de primele sase luni din anul trecut. Actionarii Asirom sunt grupul Interagro (50%), apartinand omului de afaceri Ioan Niculae, fondurile de investitii Broadhurst Investments Ltd. (14,93%) si QVT (12,23%), AVAS (6,38%) si altii, potrivit datelor bursei electronice RASDAQ.
Asirom este prinsa acum intr-o disputa dintre actionarul majoritar, Ioan Niculae, si actionarii minoritari referitor la delistarea companiei de pe RASDAQ. Hotararea de delistare a fost luata de actionarul majoritar in cadrul unei adunari generale de la inceputul acestui an, insa a fost suspendata de instanta in urma unor actiuni intreprinse de actionarii minoritari.
Unul dintre actionarii Asirom, fondul de investitii Broadhurst, afirma ca societatea ar putea avea probleme de solvabilitate, insa directorul general al companiei de asigurari sustine ca nu exista astfel de probleme si ca va publica in curand un raport care sa prezinte situatia financiara a Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO