Burse - Fonduri mutuale

AVAS vrea sa isi faca SIF, dar inca nu stie cum

24.03.2009, 19:09 19

Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), spera ca Guvernul va aproba in maximum doua saptamani infiintarea Societatii de Investitii de Stat (SIS), care va prelua participatiile minoritare detinute de institutie la 356 de companii.

Pana atunci, AVAS are de gasit raspunsuri la intrebarile legate de forma sub care va functiona aceasta societate de investitii, formula de administrare, pragul de detinere si pretul la care va fi distribuit investitorilor acest al saselea SIF.
"Stim foarte bine cat de greoi este procesul de privatizare a activelor stratului. Ne propunem sa infiintam o societate de investitii care sa fie listata la Bursa pentru ca pe Bursa poate veni oricine sa cumpere", a spus Mircea Ursache, seful AVAS, in cadrul unei dezbateri in care a reunit reprezentantii SIF-urilor si ai celor mai importante institutii de pe piata de capital.
Autoritatea nu s-a decis pana in prezent daca Societatea de Investitii de Stat va functiona asemeni unei Societati de Investitii Financiare (SIF) sau unui fond de investitii, daca se va supune reglementarilor privind pragul de detinere, daca va exista un administrator extern sau aceasta societate de investitii se va autoadministra, cum se va realiza administrarea celor 356 de companii la care statul detine participatii minoritare. Astfel ca AVAS s-a consultat cu SIF-urile, Fondul Proprietatea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de Marfuri.
Reprezentantii institutiilor consultate de AVAS au fost de acord ca viitorul SIF al AVAS trebuie sa fie o structura simpla, care nu trebuie sa repete greselile pe care le-au facut Fondul Proprietatea si celelalte cinci SIF-uri de-a lungul timpului.
"Proiectul AVAS seamana foarte mult cu Fondul Proprietatea si este botezat SIF. Cert este ca mai avem nevoie de un SIF pe Bursa, insa acesta trebuie sa aiba o constructie juridica simpla, statul urmand sa isi vanda pachetele minoritare prin intermediul ofertelor publice secundare. Asa ca trebuie sa eliminam ce a fost prost la Fondul Proprietatea si la SIF-uri si sa facem un produs mai bun", a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti.
"Proiectul AVAS ar putea fi organizat sub forma unei familii de fonduri, avand in vedere ca acesta incorporeaza participatii la 356 de companii din sectoare diferite de activitate, administrata de un administrator unic. Nu cred ca va fi avantajoasa includerea din start a intregului portofoliu de companii", crede Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri si fost presedinte al BVB.
Ionut Popescu, consilierul primului-ministru, a fost de parere ca toata lumea va avea de castigat de pe urma infiintarii SIS-ului, atat statul, pentru care administrarea pachetelor minoritare reprezinta un cost, cat si pentru Bursa si investitori, care "vor primi marfa proaspata". In timp ce Gabriel Miclaus, vicepresedintele CNVM, a subliniat ca "nu trebuie sa apara un cadru normativ defectuos cum s-a intamplat in cazul Fondului Proprietatea".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO