Burse - Fonduri mutuale

Averea SIF-urilor a crescut cu 312 mil. euro anul trecut, dar nu le-a mers tuturor la fel de bine

Averea SIF-urilor a crescut cu 312 mil. euro anul trecut, dar nu le-a mers tuturor la fel de bine
17.01.2010, 23:35 58

Activele nete cumulate ale celor cinci societati de investitiifinanciare (SIF) au crescut anul trecut cu 312 mil. euro, ajungandla 1,76 mld. euro, in conditiile in care actiunile BRD, la careSIF-urile detin pachete de cate aproximativ 5%, au urcat cu57%.
Majoritatea companiilor listate care se regasesc in portofoliileSIF-urilor au inregistrat cresteri semnificative anul trecut, pefondul celei mai puternice reveniri din istoria pietei locale,urcand astfel si activele SIF.
Cea mai mare crestere de activ a inregistrat-o SIF Oltenia (SIF5),a carei avere s-a marit cu 110 mil. euro, la 391 mil. euro. SIFOltenia are cea mai mare expunere pe Bursa dintre SIF-uri, ceea cea ajutat-o sa beneficieze cel mai mult din revenirea pietei.
Tot cu circa 110 mil. euro au crescut si activele SIF Banat-Crisana(SIF1), dar cu un aport semnificativ din partea Calipso Oradea,companie a carei capitalizare a crescut artificial pe fondul uneilichiditati foarte scazute.
SIF Oltenia a reusit sa obtina si cel mai mare profit dintreSIF-uri, de circa 44 mil. euro, in crestere cu 87% fata de anulprecedent, in conditiile in care a facut cel mai mare exit anultrecut de la Automobile Craiova, incasand de la Ford 18 mil. euro.Profiturile cumulate ale SIF-urilor au crescut cu 19%, la 143 mil.euro.
Profiturile SIF-urilor au fost ajutate si de exit-urile de laBancpost, care le-au adus in conturi cate 12,7 mil. euro, cuexceptia SIF Muntenia (SIF4), care isi vanduse participatia maidemult. SIF Muntenia a fost de altfel singura care a inregistrat oscadere a profitului anul trecut.
SIF-urile au beneficiat in 2009 si de dividende record de la BCR siBRD, in conditiile in care profiturile realizate de cele doua banciin 2008 au fost cele mai mari de pana acum. Anul acesta, SIF-urilear putea primi mult mai putini bani de la cele doua banci, alecaror profituri au fost decimate de criza, ceea ce-i face pe sefiiSIF-urilor sa afirme ca va fi un an mult mai greu.
Totusi, SIF-urile au pus bani deoparte anul trecut, avand acum inconturi circa 150 mil. euro, de trei ori mai mult decat lainceputul lui 2009.
Capitalizarea celor cinci SIF-uri a urcat anul trecut cu circa 85%,la 772 mil. euro, insa chiar si dupa aceste cresteri, valoarea depiata ramane cu circa 50% mai mica decat valoarea activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO