Burse - Fonduri mutuale

Avram, NBG: Perspectivele pe termen scurt-mediu sunt de scădere

Avram, NBG: Perspectivele pe termen scurt-mediu sunt de scădere

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

05.09.2011, 00:03 514

Unii brokeri consideră că Bursa şi-ar putea atinge din nou mi­nimele din august, din cauza îngri­jo­rărilor cu privire la intrarea în re­cesiune a economiilor.

"Perspectivele pe termen scurt-mediu sunt mai degrabă bearish (de scădere -n.r.), existând şanse destul de mari să reatingem minimele din august şi poate chiar să înregistrăm noi minime anuale", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 1,65%, influenţată de co­recţiile burselor externe, iar lichiditatea a fost salvată de un deal cu 1,09% din acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) de 66,4 milioane lei (15,6 milioane euro).

"Îngrijorările în creştere cu privire la intrarea într-o nouă recesiune continuă să ţină pieţele externe într-o stare de nervozitate, iar piaţa românească nu are altă variantă decât corelarea cu pieţele internaţionale. În privinţa volumelor reduse, acestea ţin de con­junctura actuală, crescând sau scăzând în concordanţă cu volatilitatea zilnică", a mai spus brokerul.

Corecţia pieţei s-a accelerat uşor, de la 1% la aproape 2%, după ora 15:30, când publicarea unor date sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA a dus la creşterea aversiunii la risc a investi­to­rilor şi la scăderi mai ample, de până la 3,8%, pe bursele externe

La finalul şedinţei, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 1,66%. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 2,98% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Cu 8 minute înaintea închiderii, a fost realizat un deal cu un pachet reprezentând 1,09% din acţiunile Fondului Proprietatea, pentru suma de 66,4 milioane lei (15,6 milioane euro). Titlurile au fost cedate la un preţ de 0,443 lei, cu 2,2% sub cotaţia de la finalul şedinţei precedente, de 0,453 lei.

Doar cinci acţiuni au încheiat ziua în creştere, însă pe rulaje foarte reduse, exceptând cazul titlurilor BRD (BRD). Acţiunile băncii au avansat cu 0,83%, la 12,08 lei, pe o lichiditate de aproape 1,4 milioane lei.

În ultimele şedinţe, acţionarul majoritar al băncii, grupul financiar francez Société Générale, a cumpărat cumulat 0,44% din titlurile BRD, pentru aproape 35 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat numai 310.000 de lei, valoare cu 44% sub rulajul de joi, de 560.000 de lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost şi vineri cele mai lichide, cu tranzacţii de 204.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,7%, la 0,1425 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 3,8%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est cosemnau corecţii de cel mult 3,2%. Pieţele din SUA au deschis sesiunea de vineri în coborâre cu până la 1,7%.

Speriaţi de criza datoriilor de stat din zona euro, de situaţia economică incertă din SUA şi de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondială, investitorii au retras masiv în acest an banii din acţiuni, mărfuri, valute şi alte active volatile şi au luat poziţii de cumpărare pe aur, franci elveţieni şi yeni japonezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO