Burse - Fonduri mutuale

Azomures, tot pe pierdere, dar vanzarile au crescut

14.05.2007, 17:06 13

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures din Targu-Mures a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 2,2 mil. euro (7,5 mil. lei), cu circa 38% mai mica decat in perioada similara a anului trecut.
Afacerile Azomures au urcat in aceeasi perioada cu 42%, ajungand la 59 mil. euro (199,6 mil. lei).
Profitabilitatea companiei a fost afectata in primul trimestru de pretul in crestere al gazului metan, principala materie prima a combinatului de la Targu-Mures, se arata in raportul trimestrial al companiei.
Cresterea veniturilor din activitatea de exploatare, cu 84%, s-a situat sub avansul luat de cheltuielile din exploatare, care au urcat cu 97% in aceeasi perioda.
Afacerile mai mari si diminuarea pierderilor din prima parte a acestui an vin in conditiile in care Azomures a functionat in primul trimestru al anului trecut la circa jumatate din capacitatea de productie.
Acest lucru a fost cauzat de faptul ca o serie de instalatii au fost oprite pe fondul temperaturilor foarte scazute care au determinat o criza a gazelor in sistemul national si apoi nu au fost repornite din cauza neintelegerilor dintre companie si Romgaz cu privire la pretul de furnizare al gazelor.
Pe parcursul ultimului an, datoriile companiei s-au mentinut relativ constante, la data de 31 martie acestea insumand 58,3 mil. euro (197,2 mil. lei).
Compania a reusit spre sfarsitul anului trecut sa-si reduca considerabil pierderile, dupa ce a raportat in ultimul trimestru din 2006 un profit net de 1,43 mil. euro (4,98 mil. lei), pe fondul fluctuatiei preturilor de vanzare la export, care evolueaza ciclic.
Pentru acest an, producatorul de ingrasaminte estimeaza ca va trece pe profit cu circa 1,53 mil. euro (5,2 mil. lei), dupa ce a incheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 0,68 mil. euro (2,42 mil. lei). In aceeasi perioada, veniturile totale sunt previzionate sa creasca cu 6,2%, pana la 227,3 mil. euro (772,8 mil. lei).
Actionarii companiei au stabilit ca pierderea pe anul trecut sa fie acoperita din profitul pe anii urmatori.
Azomures are pentru 2007 un buget de investitii de aproape 1,9 mil. euro (6,4 mil. lei).
Actionarul majoritar al Azomures este compania cu capital turcesc Transworld Fertilizers Holding, care detine circa 56% din capital.
Actiunile Azomures sunt cotate la categoria I a Bursei, acestea castigand 3,7% in sedinta de la finele saptamanii trecute si inchizand la pretul de 0,193 lei/actiune.
La acest nivel, capitalizarea companiei este de 30,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO