Burse - Fonduri mutuale

Baciulescu, Romaxa: Ma retrag pana isi revine Bursa

12.04.2009, 18:44 227

Ioan Baciulescu, presedintele si unul din fondatorii societatii de brokeraj Romaxa Finance, a decis sa se retraga din piata de capital din cauza lipsei de profitabilitate a societatii pe care o conduce.

Romaxa Finance, cu sediul central in Targu-Mures, era una dintre cele mai vechi societati de brokeraj de pe piata locala de capital, numarandu-se printre primele patru firme autorizate in 1994. Din 2003 pana anul trecut, actionarul majoritar al societatii de brokeraj a fost Romexterra Bank, pentru ca in februarie 2008 Baciulescu sa preia din nou pachetul majoritar de actiuni pentru 1,5 mil. euro.
Criza financiara din ultimul an a redus drastic numarul de angajati si de sucursale ale Romaxa Finance si in final a dus la retragerea firmei din piata de capital prin schimbarea obiectului de activitate. La sfarsitul lunii februarie, actionarul majoritar Ioan Baciulescu a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare retragerea autorizatiei de functionare.
"Cheltuielile de exploatare au crescut foarte mult, iar veniturile au scazut. Orice afacere vizeaza profitul, iar in aceasta perioada sectorul financiar este cel mai afectat si inca nu se vad semnalele de revenire. Din zece sucursale, cate am avut in anii in care piata mergea bine, astazi le-am inchis pe toate si am renuntat la toti specialistii", a spus Ioan Baciulescu.
Romaxa Finance a fost o societate mica de brokeraj cu tranzactii intermediate de jumatate de milion de lei in primele doua luni ale anului si cu o cota de 0,05% din piata intermediarilor. Societatea este unul dintre actionarii Bursei de Valori Bucuresti, cu o participatie de 1,48% din capital - pachet pe care deocamdata Baciulescu nu il vinde.
"Ne-am propus conservarea resurselor, iar platforma de tranzactionare si sistemul informatic pe care le-am dezvoltat ne permit sa reluam activitatea atunci cand piata isi va reveni", a conchis fondatorul Romaxa.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO