Burse - Fonduri mutuale

Bancile muta lupta pe campul fondurilor mutuale

30.11.2007, 13:46 14

Bancile se inghesuie pe piata fondurilor mutuale unde au ajuns sa controleze pana la 70% din activele de 893 de milioane de euro, sprijinul financiar consistent venit din partea grupului-mama alaturi de reteaua puternica de distributie inlesind intrarea bancherilor pe segmentul administrarii de active.
In prezent, pe lista de autorizari a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare asteapta doua societati de administrare din cadrul unor mari grupuri bancare, Carpatica Asset Management si OTP Asset Management. Numarul bancherilor interesati de extinderea in industria fondurilor mutuale este insa mai mare.
Grupul financiar Carpatica se extinde pe piata fondurilor mutuale cu o investitie de 1 milion de lei in divizia de asset management, in curs de autorizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"Societatea Carpatica Asset Management a fost deja inregistrata la Registrul Comertului si este in curs de autorizare la CNVM. Aceasta divizie va fi dezvoltata cu specialisti ai bancii din domeniul pietei de capital, nefiind luata in calcul achizitia unei societati de administrare deja existenta", spune Delia Sofonea, reprezentant al Bancii Comerciale Carpatica.
Distributia de produsele sintetice, care combina economisirea in depozite bancare cu investitia in fondurile mutuale, dupa modelul lansat de Bancpost in 2006, este luata in calcul de grupul Carpatica. In prima etapa, Carpatica Asset Management intentioneaza sa lanseze doua fonduri deschise de investitii, unul orientat spre plasamente preponderent in actiuni, iar celalalt cu un profil de risc mediu, investind in actiuni si instrumente ale pietei monetare.
"Investitia grupului financiar in societatea de administrare a fost de un milion de lei, capitalul social initial mai exact", a continuat Sofonea, adaugand ca banca va contribui la dezvoltarea fondurilor administrate de SAI, odata cu autorizarea acestora de catre CNVM.
Bancherii au fost in 2007 cei mai activi administratori din industria fondurilor mutuale. Grupul Raiffeisen a lansat anul acesta doua fonduri deschise de investitii si a demarat distributia a 11 fonduri de investitii internationale.
Societe Generale distribuie de asemenea din luna mai 11 fonduri off shore, in timp ce BCR a primit avizul de la CNVM pentru 5 fonduri deschise de investitii, dintre care trei sunt sub marca grupului-mama.
Lansarile administratorilor independenti au fost mai timide, societatea Investica a fost singura care iesit pe piata cu un nou fond de investitii.
Carpatica este primul grup financiar cu capital romanesc care si-a anuntat intentia de a se extinde in 2007 pe segmentul de administrare a fondurilor deschise de investitii.
In ultimii doi ani, noii-intrati ai industriei au apartinut marilor grupuri internationale, asemeni Zepter sau Raiffeisen Bank.
Printre cei mai vechi jucatori de pe piata sunt insa administratorii locali, care nu fac parte din cadrul unor grupuri financiare bancare, asemeni Globinvest. Interesul tot mai pronuntat al grupurilor bancare de a fi prezente pe piata fondurilor de investitii se explica prin evolutia descendenta pe termen lung a dobanzilor bancare la depozite, bancherii punand astfel la dispozitia clientilor o alternativa de economisire.
Daca in urma cu doi ani, doar trei grupuri bancare activau in industria fondurilor deschise de investitii, in prezent numarul acestora s-a dublat. Numarul acestora va creste in urmatorii ani, sustinut pe de o parte de competitia dintre banci si pe de alta de venirea administratorilor de pe pietele externe odata cu aderarea la Uniunea Europeana.
Singura societate de administrare a investitiilor din cadrul unui grup financiar care este prezenta si pe piata fondurilor inchise este BT Asset Management, cu fondul inchis BT Invest adresat in special investitorilor institutionali.

Bancile au avantajul retelelor de distributie dezvolate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO