Burse - Fonduri mutuale

Barclays: Strainii vin dupa investitorii romani

16.05.2007, 18:02 13

Barclays Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a inceput sa caute in Romania bani pentru emisiuni de obligatiuni ale unor companii straine, in conditiile in care piata financiara romaneasca este caracterizata de un nivel ridicat de lichiditati.
In plus, unul dintre clientii bancii se gandeste sa lanseze o emisiune de obligatiuni in lei, tocmai din acest motiv, dupa ce Barclays a vandut obligatiuni denominate in euro "in cantitati importante" unor investitori institutionali locali. Barclays Capital Frankfurt cauta in prezent cumparatori pentru obligatiunile acoperite (covered bonds) emise de compania franceza Compagnie de Financement Foncier, unul din cei mai mari emitenti de astfel de instrumente din lume.
Obligatiunile acoperite sunt garantate fie cu un portofoliu de credite ipotecare, fie cu unul de datorii de stat, detinatorii urmand sa incaseze bani din rambursarile creditorilor finali.
"Lichiditatea ridicata a pietelor financiare din Romania si cresterea numarului de investitori institutionali determina emitenti cum ar fi CFF sa vina in Romania in cautare de lichiditati", a declarat pentru ZF Ted Lord, managing director in cadrul Barclays Capital din Frankfurt.
Francezii, consiliati de Barclays, au gasit deja in Romania clienti pentru obligatiunile in euro pe care le-au emis de la inceputul acestui an. "Obligatiunile denominate in euro emise de CFF au fost deja cumparate in cantitati importante (de ordinul milioanelor de euro) de catre investitori romani, datorita lichiditatii, a ratingului ridicat si a randamentelor pe care le ofera", spune Ted Lord.
El nu a dorit sa precizeze valoarea totala a obligatiunilor cumparate de investiori romani si nici numele acestora.
CFF beneficiaza, conform reprezentantilor acesteia, de rating AAA, cel mai ridicat, primit de la trei agentii internationale de rating. CFF a emis anul trecut obligatiuni in valoare de 17 miliarde de euro pe pietele internationale, in timp ce planurile pentru anul acesta sunt de 22 de miliarde de euro. Circa 80% din activele care stau in spatele obligatiunilor emise de CFF sunt localizate in Franta, din care cam jumatate sunt credite ipotecare, celelalte 20% fiind din celelalte tari ale UE, Elvetia sau Statele Unite. Scadentele obligatiunilor merg pana la 50 de ani.
Printre cumparatorii de pe pietele internationale ale unor astfel de obligatiuni se numara bancile centrale ale mai multor state, atrase, spun reprezentantii Barclays, de randamentul mai mare fata de obligatiunile de stat, in conditii de risc similar. O emisiune in valoare de un miliard de dolari cu scadenta in 2009 a fost subscrisa, de exemplu, in proportie de 57% de banci centrale. Reprezentantul Barclays nu a dorit sa precizeze daca BNR se afla pe lista de potentiali cumparatori pentru astfel de instrumente.
Interesul pe care obligatiunile in euro l-a starnit in randul investitorilor institutionali romani ii face pe francezi sa se gandeasca serios la o emisiune de obligatiuni in lei pe piata locala.
"Studiem apetitul pietei pentru a emite astfel de instrumente denominate in lei", spune Paul Dudouit, managing director in cadrul CFF. El mai spune ca daca piata o va cere, CFF va lista obligatiunile pe Bursa de la Bucuresti. Obligatiunile emise de companie sunt listate in prezent pe piete bursiere din Luxemburg, Franta, Elvetia sau Australia.
Mai multe institutii financiare internationale au inceput de anul trecut sa emita obligatiuni in lei, fie pe piata locala, fie pe cele internationale. Ultimul exemplu este cel al Bancii Europene de Investitii (BEI), care a strans 300 de milioane de lei (circa 90 milioane de euro) de pe piata locala, in special de la investitori romani, numarul obligatiunilor oferite initial fiind dublat pentru a satisface cererea ridicata. Oferta BEI a avut in vedere o eventuala acordare de credite in lei, dar si sa beneficieze de surplusul de lichiditati de pe piata locala.
In cazul CFF, leii colectati de pe piata romaneasca ar urma sa fie schimbati in euro prin intermediul unei operatiuni swap, pentru ca la scadenta CFF sa primeasca leii inapoi de la partenerul de swap si sa ii ramburseze investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO