Burse - Fonduri mutuale

BCR vrea sa vanda fondurile mutuale romanesti in Europa

BCR vrea sa iasa cu fondurile in Europa
11.03.2009, 18:23 60

BCR Asset Management, cel mai mare administrator local de fonduri mutuale, vrea sa obtina pasaportul european pentru fondurile BCR Monetar si BCR Obligatiuni pana la sfarsitul anului 2010, pentru a le putea distribui apoi marilor investitori institutionali din Europa.

Cele doua fonduri au inregistrat cea mai rapida crestere din piata in ultimul an, ajungand sa cumleze active de 375 mil. lei (87 mil. euro), adica peste 37% din totalul activelor la nivelul pietei, care se ridicau la finele lui februarie la 991 mil. lei, si peste 16.000 de investitori.
Pasaportul european este un "accesoriu" prezent in toate portofoliile de fonduri mutuale ale administratorilor europeni de pe pietele dezvoltate. In Romania insa, niciun fond nu indeplineste in prezent conditiile legate de obtinerea acestui pasaport (active nete de cel putin 150 mil. euro).
BCR Asset Management devine astfel primul administrator care si-a manifestat interesul pentru obtinerea pasaportului european, si implicit pentru distributia fondurilor pe pietele externe. Introdus in 2007 prin Directiva europeana UCITS III, pasaportul european ofera administratorilor de fonduri posibilitatea de a-si distribui produsele in orice stat membru, fara autorizatii suplimentare.
"Unul dintre obiectivele noastre este ca pana la sfarsitul anului 2010 fondurile BCR Monetar si BCR Obligatiuni sa obtina pasaportul european. Astfel cele doua fonduri vor deveni mai vizibile pentru investitorii institutionali din Europa", a spus Dragos Neacsu, presdintele societatii BCR Asset Management, cu active in gestiune de peste 430 mil. lei (100 mil. euro).
BCR Monetar si BCR Obligatiuni sunt printre cele mai mari fonduri mutuale din piata locala, cu active nete de 201 mil. lei, respectiv 173,6 mil. lei. In fondul monetar investesc 11.719 investitori, in timp ce fondul de obligatiuni numara 4.315 clienti.
Pana la sfarsitul primului semestru, administratorul intetioneaza sa fuzioneze fondul BCR Obligatiuni cu BCR Clasic, al doilea fond de obligatiuni din portofoliu. In urma fuziunii, BCR Obligatiuni va ajunge la active de peste 200 mil. lei.
Din momentul lansarii, toamna anului 2007, si pana in prezent, cele doua fonduri ale BCR au cunoscut o crestere spectaculoasa a activelor si a numarului de investitori, sprijinite pe de o parte de randamentele obtinute ( de peste 13% in ultimul an), dar si de forta de distributie a grupului BCR din care face parte administratorul.
Doar anul acesta, BCR Monetar si BCR Obligatiuni au raportat un avans al activelor nete de 57%, respectiv 4,7% a activelor nete, peste ritmul de crestere al pietei de 5,4%.
Desi niciun administrator local nu isi distribuie fondurile pe alte piete decat cea locala, numarul administratorilor straini care si-au inregistrat fondurile pe piata romaneasca este in continua crestere.
Marile nume ale asset managementului european, precum Societe Generale Asset Management sau Raiffeisen Capital Management, distribuie pe piata locala in baza pasaportului european peste 20 de fonduri de investitii. Alaturi de acestia, au inceput distributia Alpha Asset Management, Pioneer Investments, si vor urma Erste Asset Management si EFG Mutual Funds. Distributia fondurilor se realizeaza prin unitatile bancare apartinand grupului-mama.
Fondurile de investitii distribuite in baza pasaportului european sunt denominate in valute straine, precum euro sau dolar, si se adreseaza investitorilor romani mai sofisticati, avand in vedere ca acestia se expun la riscul valutare, dar si la cel al plasamentelor pe piete straine precum India, China si Brazilia cu care investitorii romani sunt putin familiarizati.
BCR Asset Management isi mai propune dublarea numarului de investitori pana la 50.000 anul acesta. In prezent, in cele opt fonduri ale BCR Asset Management investesc peste 25.000 de investitori, atat persoane fizice, cat si juridice precum companiile de asigurari, in conditiile in care numarul de investitori la nivelul intregii piete este de 94.000.
Fondul monetar detine cel mai numeros portofoliu de investitori, respectiv 11.719 clienti, dupa ce a atras circa 6.000 de investitori noi doar de la inceputul anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO