Burse - Fonduri mutuale

Bilanţul anului 2011 pe bursă. Indicele bursier BET a închis pe minus pentru a treia oară în istorie, dar tranzacţiile au crescut datorită Fondului Proprietatea

Bilanţul anului 2011 pe bursă. Indicele bursier BET a închis pe minus pentru a treia oară în istorie, dar tranzacţiile au crescut datorită Fondului Proprietatea

În 2011 s-au încheiat 1,126 de milioane de tranzacţii la BVB (cu acţiuni, produse structurate, obligaţiuni şi certificate futures). Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,74 mld. euro, iar valoarea medie zilnică a fost de 10,7 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.01.2012, 00:06 1000

Primele luni ale anului au adus creşteri pentru investitorii în acţiuni româneşti, alimentate atât de creşterile externe, cât şi de aşteptările investitorilor privind dividendele importante pe care unele companii urmau să le anunţe, respectiv listarea Fondului Proprietatea (FP).

Pe data de 8 aprilie indicele BET a atins cea mai mare valoare, de 6.068 de puncte, după un avans de circa 15% în decurs de numai trei luni.

După această dată piaţa a intrat pe o tendinţă descendentă, scădere pusă la început pe seama trecerii datelor de înregistrare pentru companiile care acordau dividende, însă ulterior proble­mele din Grecia şi încetinirea ritmului de creştere pe plan european au fost alte motive care au condus la scăderea bursei.

În august investitorii au fost şocaţi să afle că agenţia de evaluare S&P reduce ratingul de credit al SUA de la nivelul maxim AAA pentru prima dată în ultimul secol, fapt ce a cauzat o scădere abruptă atât a bursei locale, cât şi a burselor externe. Indicele BET a pierdut atunci în circa o săptămână aproximativ 17,3% din valoare.

Ulterior, pe fondul agravării crizei datoriilor suverane din Europa bursa a continuat să scadă, iar în luna noiembrie indicele BET a atins un minim multia­nual, de 4.172 de puncte, respectiv un declin de 20,8% de la începutul anului.

Tranzacţiile au crescut cu 77%

Listarea Fondului Proprietatea (FP) la finele lunii ianuarie a condus la o creştere a rulajelor pe piaţa principală cu 77% faţă de cele realizate în 2010, excluzând însă tranzacţiile cu acţiunile fondului, rulajele s-au redus cu 14%. Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au cumulat în primul an de la listare circa 5,1 mld. lei, mai mult decât rulajul pe toate celelalte acţiuni cotate pe piaţa principală, care s-a cifrat la 4,8 mld. lei. Cu toate acestea acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat în 2011 o scădere puternică, cotaţia pierzând 34,3% din valoare faţă de nivelul din ianuarie de la listare.

Deşi indicii bursei de la Bucureşti au încheiat anul cu scăderi importante, de 15,7% pe indicele BET-C şi 12% pe indicele BET-FI, câteva dintre titlurile cotate pe piaţa reglementată au adus randamente ameţitoare investitorilor.

Oltchim, cea mai mare creştere de pe bursă

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) spre exemplu au finalizat anul 2011 cu o apreciere de 440%, reprezentând cea mai bună performanţă de pe bursă din acest an. Creşterile au început după ce Ministerul Economiei a anunţat că scoate din nou combinatul la privatizare undeva la finele lunii aprilie din 2012. Statul a ales deja consultantul care se va ocupa de procesul de privatizare.

Titlurile companiilor care şi-au schimbat acţionarul majoritar sau în cadrul cărora s-au dus lupte pentru preluarea controlului au decolat pe bursă anul acesta.

Un exemplu în acest sens sunt acţiunile producătorului de îngrăşă­minte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care aproape au triplat banii investitorilor în acest an, aducând un randament de 181%. Aceste titluri au crescut într-o singură zi cu 40% după ce conducerea companiei a luat prin surprindere investitorii de pe bursă în octombrie, când a anunţat pe bursă că se află în negocieri "destul de avansate" cu traderul Ameropa. După confirmarea faptului că Ameropa a preluat Azomureş în cadrul unor acorduri semnate cu acţionarii turci titlurile companiei au continuat să crească pe bursă.

Ce companii au mai adus câştiguri

Investitorii îşi mai puteau dubla banii anul acesta dacă investeau la înce­putul lui 2011 în acţiuni ale companiei din sectorul chimic Sinteza Oradea (STZ) care au adus un randament de 116,7%. În ultima zi din an pachetul de control al companiei a fost achiziţionat de Chemark Invest pentru 19,93 mil. lei (4,67 mil. euro) după ce anterior titlurile s-au apreciat puternic pentru a se putea face schimbul pe bursă.

Acţiunile producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) au urcat anul acesta cu 87% după ce mai multe firme deţinute de omul de afaceri Cătălin Chelu au ajuns să deţină pachete semnificative din companie.

Randamente de două cifre au mai adus anul acesta pe bursă şi titlurile Mefin Sinaia (MEF), care produce piese pentru maşini agricole, acestea avan­sând cu 58,3%, urmate de producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF), cu o creştere de 27,8%, respectiv producătorul de ţevi Zimtub Zimnicea (ZIM), ale cărui titluri au urcat cu 23,8% în acest an.

Titlurile Energopetrol Câmpina (ENP), specializată în lucrări de instalaţii electrice, au urcat pe bursă în 2011 cu 15,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO