Burse - Fonduri mutuale

Bilanţul primului trimestru pe Bursă: capitalizarea a crescut cu 5 mld. euro, tranzacţiile s-au triplat faţă de T4 2010

Cum au evoluat companiile de pe Bursă în primul trimestru şi la ce indicator PER sunt ele evaluate în prezent

Bilanţul primului trimestru pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2011, 23:55 76

Bursa de la Bucureşti a început din nou anul în forţă,înregistrând în primul trimestru creşteri de 12,5% pe indicele BET,care urmăreşte cele mai importante zece companii listate, şi de 22%pe indicele BET-FI, care monitorizează evoluţia societăţilor deinvestiţii financiare, inclusiv FP.

Dintre cele 76 de titluri cotate pe Bursă, 4 au avut creşteri depeste 50%, 25 au înregistrat avansuri cuprinse între 10% şi 50%,iar încă 14 au avut câştiguri cuprinse între 0,1% şi 10%. Restul de34 de companii au închis primul trimestru pe scădere. Dintretitlurile lichide, cele mai mari câştiguri le-au oferit SIF Oltenia(SIF5), cu o creştere de 33%, urmată de SIF Muntenia (SIF4), cu32%. Titlurile (SNP) Petrom au câştigat 27%, în timp ce băncile BRD(BRD) şi Banca Transilvania (TLV) au urcat cu peste 20%.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP), cele mai lichide de peBursă, au pierdut însă 5,7% faţă de preţul de închidere din primazi de tranzacţionare (25 ianuarie 2011).

FP a realizat însă un rulaj de 1,4 mld. lei, urcând astfelvaloarea totală a tranzacţiilor din primul trimestru la

3,15 miliarde de lei, de 3,8 ori peste nivelul din ultimultrimestru al lui 2010, de 821 de milioane de lei. În primultrimestru al anului trecut, tranzacţiile de pe Bursă fuseseră de1,75 miliarde de lei.

Capitalizarea companiilor de pe Bursă a urcat în primultrimestru cu aproape 5 mld. euro, la 28,7 mld. euro, din care 2mld. euro reprezintă contribuţia FP. O contribuţie semnificativă lacreşterea în euro a capitalizării a avut-o şi întărirea leului faţăde moneda europeană.

Cel mai activ intermediar de pe Bursă în primul trimestru a fostKBC Securities, care a realizat circa o treime din totalultranzacţiilor cu acţiuni derulate în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO