Burse - Fonduri mutuale

Bostina si Asociatii, consultant juridic pentru listarea Romtelecom

10.04.2008, 20:18 18

Casa de avocatura Bostina si Asociatii a fost selectata de Ministerul Comunicatiilor pentru a oferi consultanta juridica in procesul de listare a operatorului de telefonie fixa Romtelecom, care ar putea fi cea mai mare oferta publica din istoria Bursei de Valori Bucuresti.
Selectarea casei de avocatura a fost confirmata miercuri de ministrul comunicatiilor, Borbely Karoly, care a aratat ca operatiunea de intocmire a documentelor va fi incheiata in aproximativ o luna-o luna si jumatate, potrivit Mediafax. Contractul dintre Ministerul Comunicatiilor si casa de avocatura a fost semnat marti, a precizat ministrul.
Bostina si Asociatii va intocmi documentele de selectare a consultantului si a brokerului pentru listarea la bursa a Romtelecom.
Ministerul Comunicatiilor a anuntat, in luna februarie, ca va angaja o casa de avocatura care sa ajute institutia sa intocmeasca un caiet de sarcini pentru licitatia de selectare a consultantului in vederea lansarii unei oferte publice de vanzare pe piata de capital a unui pachet de actiuni reprezentand cel mai probabil 10% din participatia statului la Romtelecom.
Romtelecom era evaluata anul trecut la circa 2,55 mld. euro, potrivit anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de ZF in colaborare cu firma de consultanta Capital Partners. Listarea unui pachet de 10% din actiunile Romtelecom ar fi presupus astfel o oferta publica initiala de circa 250 mil. euro, daca oferta s-ar fi derulat anul trecut.
Pierderile de anul trecut ale companiei au determinat insa o scadere a valorii acesteia si, implicit, a unei oferte publice, in conditiile in care evaluarea tuturor companiilor de pe Bursa a suferit ajustari in minus din cauza crizei financiare internationale si a cresterii riscurilor macroeconomice interne. Cea mai mare oferta derulata pana acum pe Bursa a fost cea a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias de la sfarsitul anului trecut, care s-a ridicat la 65 mil. euro.
Romtelecom a inregistrat anul trecut pierderi de 21 mil. euro, fata de un profit de 55 mil. euro in 2006, in timp ce veniturile companiei au scazut cu 2,6%, la
871,9 mil. euro.
Romtelecom s-a confruntat in ultimii ani si cu o scadere a clientilor de telefonie fixa, principalul segment de activitate a companiei. Numarul de linii telefonice fixe a scazut anul trecut cu 10,8%, la
3 milioane, de la 3,4 milioane in 2006. Compania a anuntat investitii importante pentru a recupera terenul pierdut in ultimii ani in fata concurentilor.
Ministerul ia in calcul listarea Romtelecom atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe una dintre pietele internationale de capital. Decizia si momentul listarii vor fi luate dupa prezentarea unui studiu de catre consultant care va viza atat evolutia performantelor operatorului de telefonie fixa, cat si conjunctura de ansamblu a pietei de capital nationala si a pietelor internationale.
Karoly Borbely afirma, in luna februarie, ca listarea la bursa a Romtelecom se va produce, in varianta optimista, in lunile octombrie-noiembrie 2008.
Statul roman a mai incercat sa listeze un pachet de actiuni detinut la Romtelecom si in toamna anului 2006. In acest sens, Ministerul Comunicatiilor a semnat cu Credit Suisse Securities si IEBA Trust, in august 2006, un contract de consultanta si servicii financiare pentru finalizarea privatizarii operatorului national de telefonie fixa. Procesul nu a mai avut loc deoarece Romtelecom a trecut printr-un proces de restructurare.
Operatorul roman este controlat de grupul elen OTE, cu o participatie de 54,01%, in timp ce statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, detine 45,99% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO