Burse - Fonduri mutuale

BRD, peste 50% crestere in sase luni

09.02.2004, 00:00 15

Actiunile BRD au atins in sedinta bursiera a saptamanii trecute nivelul de 25.000 lei/actiune, dupa ce in urma cu sase luni se tranzactionau la preturi care depaseau cu putin 16.000 lei/actiune.
Castigul investitorilor in actiuni BRD in aceasta perioada: peste 50%. La inchiderea sedintei de vineri  actiunile bancii s-au transfarat la 24.800 lei/actiune, cu 1,6% mai mult fata de sedinta de joi. Cresterea nu a mai fost insotita de o valoare ridicata a cumpararilor de pe piata, asa cum s-a intamplat de mai multe ori pe parcursul saptamanilor anterioare, ci s-a produs pe fondul valorii reduse a ordinelor de vanzare de pe piata. Fata de anul trecut, banca are posibilitatea de a repartiza o parte mai mare a profitului catre actionari dividende, datorita relaxarii regimul constituirii rezervelor legale.
Cresterea cotatiei BRD, care a adus noi maxime pentru indicii BET si BET-C, a fost singura modificare semnificativa de pret in randul celor mai importante actiuni de la bursa. Brokerii se asteapta la o tendinta de stationare pentru actiunile vedeta ale Bursei, cel putin pana la convocarea Adunarilor Generale ale Actionarilor.
SIF-urile s-au mentinut vineri in intervalul in care au oscilat toata saptamana. La fel s-a intamplat si cu actiunile celei mai mari companii coatate Petrom, valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia fiind de doar 780 milioane de lei. Banca Transilvania a ramas la pretul anterior, valoarea actiunilor transferate fiind de 3,6 miliarde de lei.
Companiile care inregistreaza de obicei valori mai mici ale tranzactiilor au inregistrat vineri variatii mai mari ale cotatiilor, care ar putea continua pe fondul publicarii rezultatelor financiare preliminate ale acestora in urmatoarele saptamani. Actiunile producatorului de aparataj electric Electrocontact Botosani au castigat aproape 10% pana la 910 lei/actiune, in timp ce valoarea actiunilor transferate a fost de aproape un miliard de lei. Actiunile companiei de primire, depozotare si expediere a produselor petroliere Oil Terminal Constanta au castigat vineir inca 6% si au atins un nou maxim al ultimelor 12 luni de tranzactionare.
Actiunile Santierului Naval Orsova au insumat operatiuni in valoare de 1,8 miliarde de lei si au evoluat pe o tendinta ascendenta pe intreg parcursul zilei. Actiunile societatii au incheiat ziua la 47.800 lei/actiune, in crestere cu 0,6% fata de cocatia anterioara.



Piata Rasdaq
Indicele RASDAQ-C a continuat vineri seria maximelor inregistrate de la inceputul anului,  fiind evaluat la 1.314,49 puncte, ceea ce reprezinta o crestere de 2,66% de la inceputul anului.
Sedinta de vineri s-a caracterizat printr-o lichiditate redusa, tranzactiile insumand  de 6, 6 miliarde lei, situatie asemanatoare cu cea de saptamana trecuta.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale societatii companiei de comert exterior Uzinexport Bucuresti. Transferurile derulate au insumat 1,4 miliarde lei, iar pretul  a oscilat intre 9.700 lei/actiune si 11.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 8,31%. Compania a distribuit anul trecut jumatate din profitul pe 2002 ca dividende, valoarea dividendului net incasat de persoanele fizice fiind de 1.113 lei/actiune. Uzinexport nu a publicat rezultatele financiare pe 2003.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta s-au numarat printre preferatele investitorilor in sedinta de tranzactionare de vineri, dupa prezentarea rezultatelor financiare preliminate ale companiei pe anul 2003. Actiunile Socep au facut obiectul a 28 operatiuni, in valoare totala de 932 milioane lei. Pretul a oscilat intre 1.620 lei/actiune si 1.640 lei/actiune, in crestere medie cu 1,2% comparativ cu ziua precedenta.
O corectie negativa, de 2,96%, au inregistrat actiunile societatii de asigurare-reasigurare Ardaf Cluj-Napoca. Pretul mediu de tranzactionare a fost de 1.310 lei/actiune, iar operatiunile au depasit 1,2 miliarde lei. Societatea este detinuta in proportie de 66,8% de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Netranzactionate pe piata de mai bine de un an, actiunile producatorului de articole din metal Someg Gherla au inregistrat tranzactii in valoare de 330 milioane de lei. Pretul celor trei tranzactii a fost de 30.000 de lei, de zece ori mai mult fata de cotatia anterioara. Transcarpatica SA detine 83% din actiunile societatii, iar cel mai important actionar minoritar este socitatea de investitii financiare Banat Crisana, care detine 10,3%.
La categoria I a Bursei Electronice Rasdaq, cotatia actiunilor producatorului de utilaje pentru foraj Upet Targoviste a atins un maxim de 6.900 lei/titlu. Aprecierea medie a fost de 3,5%, dar valoarea tranzactiilor a fost redusa, putin peste 181 milioane. La inceputul anului actiunile Upet se tranzactionau la 4.200 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO